Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 02.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Момче от Казанлък сред най-перспективните учени на Северна Америка

23-годишният казанлъчанин Свилен Кънев е получил второто място за най-перспективен млад учен на Северна Америка в престижната годишна класация на Американската асоциация за изследвания в областта на компютърните науки. Това съобщи сайтът kazanlak.com.Отредената втора позиция за бившия възпитаник на казанлъшката Природо-математическа гимназия и талантлив ученик на физика Теодосий Теодосиев е на практика завиден успех не само за Свилен, но и за страната заради факта, че младежът е първият българин, достигнал до такава награда.Според Свилен наградата е основно морална и цели да поощри младите таланти в компютърните науки за нови изследвания.

Отличието е за неговите досегашни разработки като студент по компютърни науки в Харвард в областта на компютърната архитектура. Сега младият учен прави планове и събира материал за своята дипломна работа през май, когато ще защитава бакалавърска степен по компютърни науки. Темата, по която ще работи, е „ Надеждността на процесорите на персоналните компютри“. След това плановете на Свилен са още няколко години да остане в Америка, тъй като смята да продължи образованието си в степен докторантура.

Любовта си към математика, физиката и точните науки Свилен дължи както на своите преподаватели в ПМГ „Никола Обрешков“ в Казанлък, така и на родителите си, които макар и хуманитаристи в същата гимназия, поощрявали математическите таланти и способности на своето дете.Преди четири години Свилен Кънев бе едно от лицата на казанлъшки младежи, станали символ на първата по рода си в страната ни инициатива за задържане на младите хора по родните им места, добила популярност като „ Зелена карта- Казанлък“. Свилен имаше тази чест като бронзов медалист от Международната олимпиада по физика в Сингапур през 2006 г.

obekti.bg