Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 26.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Всяко четвърто дете у нас е било обект на насилие

Всяко четвърто дете е било обект на някаква форма на насилие – физическо, психически тормоз или дори пренебрегване и неглижиране от родителите.Това заяви социологът Мира Радева в парламента, цитирайки проучване на МБМД за насилието сред децата в рамките на семейството, правено по искане на УНИЦЕФ.В НС днес се проведе кръгла маса за обсъждане на проекта на социалното министерство на Закона за детето, организирана от СДС.Сините се обявиха категорично против някои промени, като ги определиха като „глупави“. А  в други видяха дори „легализиране на проституцията“.Според данните на проучването 40% от домакинствата споделят, че са били свидетели или смятат, че имат наблюдение върху упражнявано семейно насилие над децата.

Средно 22 на сто от интервюираните различни групи признават, че познават лично деца, които търпят някаква форма на насилие.37 % от децата твърдят, че техни връстници са подложени на физическо насилие, а  14% –  на сексуално насилие. 35% от родителите смятат, че децата са подложени на физическо насилие, а 10% – на сексуално.Социологът Мира Радева подкрепи законопроекта и призна, че самата тя като дете била обект на сексуално насилие. Това станало, когато тя била на 10-12 години. Не се стигнало до крайност, но случката и нанесла трайни травми.“Бях обект на сексуално насилие не от един, а от трима души, които се представяха за близки на семейството ми, а аз изпитвах чувство на срам. Трябваха три или четири години, за да споделя с родители си всичко“, разказа Радева.От СДС обаче се обявиха против законопроекта. Ваньо Шарков отново посочи, че сините не могат да приемат държавата да има водеща роля в отглеждането и възпитанието на децата.

„Това е задача на родителите, която държавата трябва да подпомага“, каза той.За СДС правото на родителите да възпитават децата си и да носят отговорност за тяхното изграждане като личности е фундаментално.Критики към законопроекта отправиха представители на родителски организации, както и юристи, занимаващи се със семейно право.Те изразиха опасения, че се отнемат права на родителите и се увеличава намесата на държавата в семейните отношения.Виктор Костов от център „Свобода за всеки – адвокати“ предлага да се премахне монополът на държавата над образованието и родителите да имат право сами да образоват децата си.Законопроекта защитиха Теодора Иванова от Държавната агенция „Защита на детето“ и депутатът от ГЕРБ Светлана Ангелова. Според тях с промените се решават проблеми, трупани през последните 10.

dnes.bg