Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 08.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Арт

Родното кино празнува с безплатни прожекции днес

С безплатни прожекции на някои от най-добрите наши ленти ще бъде отбелязан днешният Ден на българското кино. 13 януари е обявен за Ден на българското кино с държавен указ през 2005 г. по повод 90-годишнината от премиерата на първия български игрален филм „Българан е галант“ на 13 януари 1915 г.От кино „Одеон“ съобщиха за iNews, че днес вратите на киното ще бъдат отворени за почитателите на родната кинопродукция.С безплатен вход ще бъдат прожекциите на филмите „LOVE.net” (от 14 часа), „Корави старчета“ (16 часа), „Демони“ и „Номер 1“ (от 18 часа), и „Кецове“ (от 20 часа).

Безплатният кино-маратон започва с „LOVE.net” на Илиян Джевелеков, който проследява паралелно историите на галерия от персонажи, опитващи се да коригират живота си чрез интернет или просто да се забавляват в мрежата, както и на няколко двойки, свързали живота си чрез сайтовете за запознанства.В лентата участват Христо Шопов, Захари Бахаров, Лилия Маравиля, Койна Русева, Диана Добрева, Диляна Попова, Йорданка Кузманова, Владимир Пенев, Лора Чешмеджиева, както и Джон Лоутън.Романтичната комедия „Корави старчета” на Пламен Масларов, която ще бъде прожектирана от 16 часа, разказва за запустяло село, в което няколко старци решават да направят купон и канят на гости млади момичета, защото единствената жена там вече е починала.В ролите са Васил Банов, Иван Джамбазов, Стефан Бобадов, Иван Самоковлиев, Владимир Бонев, Никола Чиприянов и др.

От 18 часа следват късометражният филм „Демони“ на Александър Евтимов и „Номер 1“ на Атанас Христосков, който е разказ за конфликта между две софийски училища, помещаващи се в обща сграда. Жестока война водят две различни общества – на богаташките синчета и уличните кучета. Учителят по литература се опитва да покаже на момчетата и друго възможно решение. Участват Филип Аврамов, Ивайло Захариев, Николай Станоев, както и деца от крайните квартали на София.

Финалът от 20 часа е за режисьорския дебют на Иван Владимиров и Валери Йорданов „Кецове“, който разказва историята на няколко уморени от градските несгоди и битовизми млади мъже и жени, които откриват смисъла на живота на един девствен Черномрски плаж.Във филма участват Филип Аврамов, Иван Бърнев, Валери Йорданов, Васил Драганов, Иво Аръков, Ина Николова, Яна Титова, Мариян Вълев, Ива Гочева, Стефан Мавродиев.За празнуващите филмови дейци пък е предвидено да се съберат на по чаша вино между 17 и 18 часа, пак в кино „Одеон“.

inews.bg