Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 20.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

България ще участва на бизнес форум в Катар

Искаме да направим България атрактивна бизнес дестинация за чужди инвеститори, каза министър Николай Младенов по време на среща с представители на Американската търговска камара в България. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи. Освен президентът на камарата Питър Литгоу, на срещата присъстваха и Атанас Гаров и Даниел Бърг, вицепрезиденти, и Валентин Георгиев, изпълнителен директор.България трябва да е и лесно достижима за чуждите инвеститори и туристи, подчерта външният министър. Затова МВнР вече работи за либерализация на визовия режим и увеличаване броя на страните, където се прилага обслужване в изнесени визови центрове.

Досега такива центрове има в Русия, Катар, Саудитска Арабия, Обединени Арабски Емирства, Оман и Бахрейн, като целта е те да бъдат въведени и в някои от държавите от региона на Южна Африка, Молдова, Украйна и др. Според Младенов в това отношение ще бъде ключово и решението притежателите на шенгенски визи да могат да пътуват до България без да е необходимо издаването на допълнителна българска виза.

Според Питър Литгоу активният диалог с правителството е от изключително значение за гарантирането на добре функционираща и устойчива бизнес среда. Американската камара има желание и за сътрудничество с МВнР за установяването на бизнес със страни, с които България има традиционно добри двустранни отношения.Министър Младенов заяви, че дипломацията може да помогне във връзките със страните от Залива, Близкия Изток и Северна Африка и българският бизнес, включително и членовете на Американската търговска камара, ще бъдат подкрепени при навлизането на тези нови пазари. За да улесни този процес, правителството организира участието на страната през март на бизнес форум в Катар, на който ще бъдат представени много българския фирми.

inews.bg