Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 26.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Светът

Над половин милиард китайци са вече в мрежата

Броят на китайските потребители в интернет е надхвърлил 500 милиона през изминалата година. Най-голям е ръстът на новите потребители, които влизат в мрежата, използвайки мобилни телефони и таблетни компютри, съобщи Китайската индустриална група днес (16 януари).Популярността на интернет в Китай е задвижвана от експлозивния ръст на доходоносните уеб компании. Новите уеб технологии носят големи печалби на някои китайски предприятия, въпреки повишеният контрол на правителството върху онлайн съдържанието.През декември броят на интернет потребителите е достигнал до 513 милиона, което е ръст от 12% в сравнение с година по-рано, съобщи контролираният от правителството информационен център, отговарящ за интернет мрежите, цитиран от AP.Според данните, потребителите, които влизат онлайн през мобилни устройства, са се повишили с 17,5% в сравнение с година по-рано и така са достигнали 356 милиона.

Популярността на безжичния интернет бе показана нагледно миналия петък (13 януари), когато тълпа от фенове на Apple замеряха с яйца новия и най-голям магазин на компанията в Пекин, в който трябваше да бъде пуснат последният модел iPhone 4S. Гневът на потребителите бе предизвикан от отказа на Apple да отвори магазина си поради събралата се голяма тълпа пред вратите му.

От Apple отложиха продажбите на iPhone 4S и в другите си магазини на територията на страната поради опасения за безопасността им, но заявиха, че желаещите да си закупят модела могат да го направят онлайн през местният доставчик China Unicom.Комунистическото правителство на Китай окуражава използването на интернет за образователни и бизнес цели, но се опитва да блокира достъпа до материали, които се определят като порнографски или подривни.

Властите засилиха контрола си върху популярните микроблогове, след като катастрофа на влак стрела причини смъртта на 40 души миналия юли и предизвика вълна от критики срещу управляващите. Подобна вълна в интернет бе предизвикана и от серията революции в арабските държави миналата пролет. Тя принуди Пекин да подсили т.нар. „Велика китайска интернет стена“ от страх, че подобни протести могат да обхванат и Китай.Въпреки тези мерки популярните онлайн услуги като порталите Sina.com и Sohu.com, видео сайтовете Youku.com и Tudou.com и търсачката Baidu показват ръст в трафика и приходите си.Онлайн магазините, които са притежавани от комунистическия режим или от правителството, също навлизат на пазара, предлагайки собствени търсачки и други услуги.Миналия петък (13 януари) местните регулаторни органи одобриха първоначално предлагане на акции (IPO) от онлайн версията на вестника на управляващата партия People’s Daily (people.com). Очакванията са в резултат на IPO-то изданието да получи 85 млн. долара.

inews.bg