Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 02.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Кабинетът отне разрешителното за шистов газ на „Шеврон“

Правителството реши да отнеме издаденото разрешително на американската компания „Шеврон“ да търси и проучва за шистов газ в Североизточна България за период от пет години. Това съобщиха от правителствената пресслужба във вторник, ден след като парламентът прие временен мораториум върху технологията хидравличен удар при търсенето и проучването за нефт и газ докато се приеме законово изискване за оценка за въздействие върху околната среда на подобни проекти. Забраната бе въведена сред масови протести, за които министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков заяви, че са неспонтанти.

Мораториумът върху технологията за търсене и добив на шистов газ трябва да бъде окончателно да бъде гласувана от парламента в сряда. Решението на Министерския съвет да оттегли даденото разрешително на дъщерното на американската компания дружество „Шеврон България Експлорейшън“ за търсене и проучване на нефт и природен газ в площта „Блок 1 Нови пазар” явно подсигурява намеренията на ГЕРБ да спре както всякакви следващи намерения за проучвания, така и протестите на недоволните хора.

Мотив за решението на правителството е липсата към момента на достатъчно данни за осигуряване на безопасността за околната среда при използването на метода на хидравлично разбиване при проучването и добива на шистов газ, допълниха от информационната служба.

Разрешителното бе дадено на „Шеврон“ на 16 юни 2011 г. след конкурс, спечелен от американците с бонис за държавната хазна от 30 млн. евро. В едномесечен срок министър Трайков трябваше да проведе преговори с титуляра на разрешителното и да сключи договор за проучванията на територията на областите Разград, Силистра, Добрич, Шумен и Варна. Преговорите обаче се забавиха, не на последно място и заради протестите на хората и внесените от мораториуми върху технологията. Така сега „Шеврон“ остава без разрешителното, като не е ясно дали за страната ни ще има някакви финансови последици от това решение.

Mediapool.bg