Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 29.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Семейство от четирима в България се нуждае поне от 2146 лева месечно

Издръжката на живот в края на 2011 г. е 536.53 лв. на човек от четиричленно домакинство (двама възрастни с две деца). Общо това домакинство трябва да разполага месечно с 2146 лв., за да покрива средните си разходи за нормален живот, съобщи БТА.  Данните на Института за социални и синдикални изследвания (ИССИ) на КНСБ бяха представени от Виолета Иванова.На годишна база абсолютната стойност на издръжката на живот е нараснала с над 25 лв., а средно за четиричленно домакинство с около 101 лв.

Границата на бедност през миналата година е 202.03 лв. за един човек. Под границата на бедност са около 23 процента от домакинствата в страната с общ доход на човек до 202 лв. С общ доход на човек от домакинството до 270 лв. са около 43.2 процента, а с доход на човек от домакинството над издръжката на живот са около 12.3 процента.Данните на ИССИ показват, че цените на хранителните стоки от първа необходимост през година са нараснали, което води до още по-силно свиване на потреблението, коментира експертът. Месото и месните продукти са поскъпнали с 1.4 процента за четвъртото тримесечие на миналата година и с 5.2 процента годишно. Цените на млякото и млечните продукти са се повишили с 0.2 на сто, зеленчуците и зеленчуковите консерви с 16.6 на сто.

Чувствително върху издръжката на живот се отразява поскъпването на захарта и захарните изделия с 23.8 процента на годишна база. Основно е повишена цената на захарта с 45 процента, а шоколадовите изделия са поскъпнали средно с 12.6 на сто.

Сред основните фактори, повлияли върху нарастването на издръжката на живота, са повишените от 1 януари акцизни стоки върху въглищата, бензина, цигарите, поскъпването на някои от основните хранителни стоки, както и на горивата в света, увеличението на цените на природния газ, електроенергията за битови нужди и топлоенергията, питейната вода.

dnevnik.bg