Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 01.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Няколко предложения гласува ПК “ Собственост и стопанство“

От 4 точки се състоеше дневният ред на днешното заседание на ПК „Собственост и стопанство“.Първата от тях касаеше обявяване за частна общинска собственост на имот, находящ се на бул.“Цар Освободител“ 100, целият с площ 64 953кв.м., допълнение към Годишната програма за управление и разпореждане с общински имоти, което да включва въпросната територия, както и учредяване безвъзмездно право на ползване на имота на МБАЛ „Св.Анна“ за срок от 10 години.

Николай Недков /“Синята коалиция“/ коментира, че е по-добре земята да се апортира, тъй като всички искат тази болница да стане общинска, а по думите му апортът е единственият начин да стане общинският дял по-голям. Владимир Тонев /“Нашият град“/ посочи, че това е по-бавна процедура, която ще възпрепятства болницата да кандидатства по европроекти. На заседанието присъстваше и варненският депутат от ГЕРБ Красимир Петров.

„Г-н Недков постави въпроса с апортирането в „Св.Анна“, но държавата няма да позволи тази болница да стане общинска и ще иска да има контрол, тъй като тя е част от гръбнака на здравеопазването в страната. Непрекъснато има конфликт между община и държава за вдигане процентите на собственост, но не виждам смисъл в това, след като в крайна сметка, когато пациентът отиде да се лекува не го интересува чия собственост е болницата.

Важно е да се разбере, че ако общината придобие „Св.Анна“, тя ще бъде голямо бреме, защото няма да стигат средствата за финансиране. Не е вярно насажданото твърдение, че общината давала повече пари и това може да се види от баланса. Тази година например държавата дава 1,2 млн.лв. за скенер. Дълги години територията на болницата беше лека-полека намалявана и сме се борили с най-налудничави идеи. С цялата тази неразбория около собствеността не можем да участваме и по европрограми.

Тази весела атмосфера, която цари в двора на „Св.Анна“ може да бъде прекрасен фон на филм на Костурица. Една такава весела ориенталщина трябва да бъде предотвратена. Искаме поне за тези 10 години хората да имат достатъчно сигурност, че ще работят там, че ще може да се кандидатства  по европейски програми и дай боже да се направи и спешният център“, каза д-р Петров.

На въпрос на Борислав Гуцанов/БСП/ има ли държавата намерение да вдига капитала на болницата Красимир Петров отговори, че в края на всяка година до всички болници се изпращат такива писма, но запитан отново от Гуцанов какво е неговото лично виждане, д-р Петров заяви, че не мисли, че трябва да има подобно увеличаване на капитала. С тези финални думи предложението беше гласувано и прието.

По т.2 беше прието предложението на кмета за изменение на решение на ОбС.

Част от имота на Средношколските общежития на бул.“Цар Освободител“ 150 се ползва безвъзмездно и от Районна прокуратура – Варна. В свое писмо министърът на правосъдието уведомява, че съгласно конституцията,като страна по договора е необходимо да бъде вписано Министерството на правосъдието. Предложението се изразява в това да бъде възложено на кмета да подпише анекс към договора, в който да се промени носителя на безвъзмездното право на управление – Районна прокуратура – Варна с Министерството на правосъдието. Славчо Славов /ГЕРБ/ изрази мнение, че не може имотът да се ползва и от Средношколските общежития и от друго лице, тъй като по думите му има решение на Върховния административен съд, според което не може публична общинска собственост да се предоставя на юридическо лице. Той посочи още, че решението на съда е от месец май миналата година, а писмото на министерството е от април.

„Това означава, че сега ще направим нещо незаконно. За това предлагам да го пратим първо на правната комисия за становище“, каза още Славов. Директорът на дирекция „Общинска собственост“ Теодора Трендафилова заяви, че искането е именно от министерството и в тази връзка тя посочи, че не вижда причина за конфликт или някакъв вид оспорване.

Славчо Славов добави, че не е против, но че намира за правилно да има и юридическо становище, а междувременно Владимир Тонев допълни, че препращане до правната комисия много ще забави нещата, за това той предложи просто да има становище от адвокат-доверениците на ОбС. И така предложението на кмета беше прието с допълнението на Владимир Тонев.

Очаквани дискусии предизвика т.3, която беше свързана с поредното предложение на администрацията за учредяване на 10-годишно безвъзмездно право на ползване на общински имот на ул.“Драва Соболч“ 7а на фондация „Вяра, Надежда, Любов“. „Много интересно защо тази фондация толкова много се толерира! Веднъж бяха намалени парите им, защото имаше безумно искане за над половин милион лева. Гледам, че сега пак има социална кухня, каквато всъщност има и общината. Много странни действия по една и съща фондация“, каза първи Борислав Гуцанов. „Не е вярна тази информация. На фондацията първо й беше дадена една кочина и тя сама, със собствени средства направи обществена трапезария и храни 800 души. Идеята е да се увеличат бройките на хората, които могат да ползват тази социална услуга“, изказа се в защита на предложението д-р Марков.

Думата поиска отново Гуцанов:

„Д-р Марков, учудвам се на начина, по който заблуждавате съветниците. Ние с Вас не един път сме се сблъсквали с източване на средства. Ако тези пари не се дават от страна на общината, фондацията ще може ли да храни хората? Вашата дирекция няма ли задължението да храни социално-слабите? Дали да се дава собствеността безвъзмездно или и общината може да върши тази услуга, както беше преди 1 година?“

Мнение изрази и д-р Ивайло Бояджиев:

„Ако взема думите на д-р Марков „За кой ли път…“ трябва да кажа: за седми път! За седми път се занимаваме с тези 228лв. на месец. Освен това има и влязло в сила решение на ОбС имотът да не се ползва безвъзмездно, но тук има практика да се вкарва всичко, докато мине. Не съм съгласен, че фондацията не може да си позволи да плаща този наем и искам да попитам плащала ли е тя пари за 2011г. или някой й е казал да изчака, защото ще им бъде опростен наемът? И освен това, ако все пак се реши ползването да е безвъзмездно, не виждам защо трябва да е за 10 години, след като, ако е за 5, фондацията пак ще може да си участва по европроекти“.

Марио Шиваров /ГЕРБ/ изрази недоумение защо все като се заговори за тази фондация някои смятат, че има заяждане и толериране.„Ние даваме пари за там, а после искаме да им ги вземем!“, изненадваше се той.

Ивайло Бояджиев коментира, че и той наблюдава позитивно движение в работата на „Вяра, Надежда, Любов“, но добави, че въпреки това би трябвало всички доставчици на социални услуги да се ползват с равни права и че тази фондация специално има средства, за да си позволи плащането на този символичен наем. Борислав Гуцанов допълни, че въпросът е принципен, а не за 228лв. на месец.„Ние даваме едни огромни средства от общинския бюджет, сега им даваме и сградата, а успоредно с  това си имаме и такава общинска услуга“, обобщи той.

Д-р Бояджиев предложи сградата да се дава възмездно за срок от 5 години и поиска администрацията да изготви справка за това кои НПО-та, ползващи възмездно общински имоти, са плащали наема си през 2011г. и кои не са. Съпартиецът му Петър Липчев добави, че след като наемът е символичен, значи вече е направен жест към фондацията. Предложението на д-р Бояджиев за 5-годишно възмездно ползване не събра достатъчно гласове и така беше прието предложение на Владимир Тонев  за 5-годишно ползване, но безвъзмездно.

Т.Разни  беше формулирано искането на Ивайло Бояджиев администрацията да изготви справка по отношение на платените наеми от НПО-та, ползващи общински имоти. „Срок?“, попита председателят на комисията Валентина Софрониева/ГЕРБ/. „Постоянен!“, отговори Борислав Гуцанов. Искането на д-р Бояджиев беше допълнено от Аврам Тодоров/БСП/ с това да се посочи и кои НПО-та каква дейност имат, както и колко пари им се отпускат от общината.

vlastta.com