Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 02.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Анализи

Ако Джобс беше нарцисист, Apple никога нямаше да е това, което е

Нарцистичните изпълнителни директори имат деструктивни наклонности и могат да съсипят компаниите си. Това е заключението на американско изследване, проведено от Доналд Хабрик и Ариджид Чатърджи от Университета на Пенсилвания. Изследването се е съсредоточило върху връзката между нарцисизма на CEO-тата и резултатите на американските компании.Учените дефинират нарцистичните хора като такива, които имат „чувство за превъзходство, за власт над закона и изпитват непрекъсната необходимост да бъдат обект на възхищение и висока оценка“. За изследването били ползвани четири основни критерии: колко изпъква снимката на изпълнителния директор в годишния доклад на компанията, колко често се съобщава за него в прессъобщенията на компанията, колко често той използва в изказванията си „Аз“- форма, колкото е разликата в заплащането му спрямо това на неговия заместник.Първо заключение: надутият изпълнителен директор в никакъв случай не е благодат за компанията си. Той няма да бъде доволен от постигнатия успех и ще търси нови и нови предизвикателства, които да го връщат в светлината на прожекторите.До тук добре, но това се е изразило в повече склонност и недооценяване на риска и съответно- по-волатилно представяне на компанията.

Освен това нарцисистите въвличат компаниите си в ненужни разходи за реклама, представителни разходи и изграждане на имидж, което в икономическия контекст не винаги е добро за здравето на компанията.

… беше ли нарцисист Стив Джобс

Няколко месеца след смъртта на Стив Джобс американското издание Forbes публикува анализ на Ерик Джексън, базиран на биографията на създателя на Apple и изследването на учените върху нарцисизма на изпълнителните директори.

Авторът твърди, че емблемата на Apple бил брутален и циничен. Но, позовавайки се на критериите на двамата учени, Джексън твърди, че гуруто от технологичния сектор в никакъв случай не беше нарцисист и ако беше такъв, щеше да гарантира краха на компанията си.Създателят на iPhone и iPad влизаше в светлините на прожекторите на всяка презентация на новите продукти, която водеше сам. Но същевременно в прессъобщенията на Apple винаги пред името на Джобс са стоели имената на неговите колеги. В компанията си, той се е обграждал с хора, които не се притесняват да го критикуват и знаят как да направят това. Освен това анализът на изказванията на Джобс показва, че той много по-често е използвал формата „ние“ отколкото „аз“.По този начин той разработва последния си гениален план- да осигури приемствеността на Тим Кук до най-малките подробности и да гарантира, че ще има един Apple дори и след него, и без него.

profit.bg