Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 20.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Светът

Турция ще спонсорира сериалите

Успехът, който турските телевизионни сериали жънат в чужбина, интересът към тях на милиони зрители в десетки страни активизира и държавните инстутиции в Турция, които ще спонсорират сериалите. Турската държава финансира филмопроизводството, книгоиздаването и други сектори в областта на културата. Сега на дневен ред е финасирането на тв сериали.От 2005 г. досега Турция е продала 116 тв сериала в 76 страни. Бурното развитие на този сектор и възможностите, които има за въздействие върху зрителите от различни възрасти и различни националности, стоят в основата на решението на държавата да спонсорира сериалите.

Според протокол, подписан от министерството на семейството и министерството на културата и туризма, ще бъдат финансирани тв сериали, в които на преден план са семейните ценности, възпитанието на децата, формирането на морални добродетели.Протоколът предвижда сформирането на комисия от представители на двете министерства. Проектите за тв сериали ще бъдат представяни пред комисията и онези от тях, които отговарят на критериите, ще бъдат финансирани. По този начин се цели да бъдат улеснено заснемането и разпространението на сериали, в които се дава предимство на жизненоважни за турското общество проблеми като образованието на момичетата, ограничаването на религиозните бракове и свързаните с тях многоженство и извънбрачни деца, разводите, уважението към възрастните хора и грижите за тях, грижите за децата с увреждания, с психологически отклонения, мястото и ролята на жената в съвременното общество, домашното насилие и др. теми.

Подобен проект Турция има и за финансирането на турската литература в чужбина. Проектът се нарича Теда и се финансира от турското министерство на културата и туризма. Благодарение на проекта Теда турска литература се издава в над 60 страни по света.Българските издателства също много активно се възползват от финансирането на проекта Теда. Всяка година по около 15-20 български издателства получават субсидии в рамките на Теда и издават турска литература – романи, стихове, детски книги.

actualno.com