Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 29.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Сметната палата проверява НСО и разузнаването

Сметната палата ще се концентрира върху финансов одит на Национална разузнавателна служба (НРС) и Национална служба за охрана (НСО). Това каза председателят на Сметната палата Валери Димитров.НСО разполага с 31 милиона лева бюджетни средства, а НРС – с 19 милиона лева, като те не са одитирани от години.Двете ведомства всяка година имат одит за заверка на финансовия отчет, но през тази година Сметната палата ще ги проверява за разпореждане на имуществото, бюджетни средства, обществени поръчки и управленски решения.алери Димитров уточни, че към НРС и НСО Сметната палата е имала забележки по отношения на финансовият им отчет за 2010 година.Той подчерта, че подобен вид одити продължават между 4-5 месеца, след това трябва да се изчерпи процедурата по възраженията и след около 6 месеца от началото на процедурата се предава окончателния доклад.

В повечето случаи информацията от одитните доклади не стига до обществото, защото тя е засекретена. Реално до нея имат достъп парламентът, президентът и тези, които разполагат с достъп до класифицирана информация, обясни Валери Димитров.Одитите на Сметната палата за 2012 г. ще обхванат и всички политически партии, участвали в Избори 2011. Сметната палата ще проверява държавната субсидия, която са получили партиите по Закона за политическите партии и договорите, сключени с медиите по време на кампаниите.В 215 бюджетни организации ще има текущ контрол на средствата и второстепенните разпоредители. Досега Сметната палата не е имала право да проверява второстепенните разпоредители, но съгласно новия закон за Сметната палата това условие отпада.

Одитна проверка през 2012 г. ще има и в Авиоотряд 28, който вече е станал първостепенен разпоредител с финансови средства.Ще се наблегне на финансовия контрол върху обществените поръчки и управлението на имущество в Министерство на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ), Министерство на финансите (МФ), Министерство на правосъдието (МП), Министерство на външните работи (МВР), Държавен фонд „Земеделие“, НОИ и НЗОК.Проверка на финансовото управление предстои и в научните институти на Селскостопанската академия (ССА). От общия бюджет на ССА само 35 милиона лева са в централата й, докато всички останали средства са в научните институти, които не са проверявани от години.Сметната палата е включила в графика си за одитиране и Българската академия на науките (БАН). Причината, че от 4 години не е извършван финансов контрол там и трансферът от Министерството на образованието към академията е 60 милиона лева за 2012 г.Големите висши учебни заведения също ще бъдат одитирани, заяви Валери Димитров. Сред тях са Софийският университет „Св. Климент Охридски“, Тракийският университет в Стара Загора, Пловдивският университет, Военната академия „Г.С. Раковски“.Концесионният договор на гражданските летища за обществено ползване Бургас и Варна също ще бъдат обект на финансов надзор през 2012 г. Там има много висок размер на планираните инвестиции за срока на концесията, които са почти 800 милиона лева, посочи Димитров.

Сметната палата ще следи и за условията, които са създадени за администриране на приходите в държавния бюджет. Това означава, че обект на одитна проверка ще бъде и Националната агенция по приходите (НАП).Предстоят и много одити, свързани с управлението на европейските средства от оперативните програми.Развитието на електронното правителство също ще бъде обект на наблюдение, тъй като за него са предвидени 40 милиона лева, от които 30 милиона лева се предоставят по ОП „Административен капацитет“.Обектите, които подлежат на одит, се определят от предварителни анализи и сигнали, обясни Валери Димитров. По думите му, колкото по-дълго време не е одитирана една бюджетна организация, тя се превръща в по-рискова.“Щом тези организации са попаднали в одитната ни програма за 2012 г., това ги прави достатъчно рискови“, коментира председателят на Сметната палата.

inews.bg