Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 03.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Интерактивните дъски все повече навлизат в българското училище

Няма училище в България, което да няма поне една интерактивна дъска. Това заяви Никола Кидевски, директор на издателство „Просвета“.Около 50 000 копия на електронни учебници за работа на интерактивна дъска са разработили от издателството и предоставили на българските училища. Повечето от тях са инсталирани и вече се използват в клас, поясни Никола Кидевски.Отзивите сред учителите, които работят с тези дъски, са прекрасни, добави той. Учителите са новатори и приемат много добре навлизането на електронното образование у нас.Издателство „Просвета“ започна учебната 2011-2012 г. с първите електронни учебници за децата от първи до осми клас.

Интерактивните уроци започват с буквара за най-малките ученици и стигат до езиковите системи за осмокласниците.Интерактивният буквар за първолаците включва съдържанието на целия класически хартиен буквар, но обогатен с видеоматериали, записи на звук, музика, графични материали и др.С него под формата на компютърна игра децата могат да свързват сричките в цели думи, посочи Никола Кидевски. С рисунки, игри, музика и нареждане на пъзели върху интерактивната дъска учениците могат да учат по български, математика, човек и общество, човек и природа.

С електронното обучение се обръща разбирането за училище, тъй като то вече се превръща в нещо забавно и интересно. Така ще отпадне схващането от едно време, в което всички деца казваха „училище-мъчилище“, коментира Кидевски.Комбинацията от изображение, звук, видео и интерактивни задачи помага за по-добро възприемане на учебния материал и прави ученето по-ефективно и атрактивно.За учебната 2012-2013 г. от издателство „Просвета“ разработват и доработват електронни варианти на учебниците за първи и четвърти клас.Според Кидевски с навлизането на новите технологии в образованието ще се реши вечният хамлетовски въпрос, измъчващ всяко дете: „Да си напиша домашното или да отида да си играя?“. Интегрирането на компютъра в класната стая върви с една нова философия, според която самото учене става игра, то вече е забава и удоволствие.

inews.bg