Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 25.06.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Европа

Италия започва либерализация на икономиката си

Днес предстои италианското правителство да приеме програма за либерализиране на редица сектори от икономиката на страната. Това е втората фаза от оздравяването на икономиката, след предприетите неотдавна бюджетни икономии.Новият декрет на италианското правителство цели да стимулира ръста на икономиката, като увеличи конкуренцията в много сектори. Сред тях са такситата, железопътния транспорт, търговията, аптеките, банките, застрахователните компании и др.Въпреки силните протести, премиерът Марио Монти е решен да се пребори с лобитата, които защитават привилегиите на отделните категории, съобщава БНР.

Законът за либерализация предвижда да се увеличи броят на такситата и на аптеките, бензиностанциите да могат да купуват гориво от различни фирми снабдители, магазините да нямат вече регламентирано работно време и да правят свободно намаления на стоките си без ограничения.Правителството ще стимулира също навлизането на частни инвеститори в железопътния транспорт, особено на местните влакове, пътуващи на къси разстояния.

От либерализацията ще бъдат засегнати и влиятелни професионални организации, като тези на адвокатите и нотариусите, чиито минимални тарифи ще бъдат премахнати.Очаква се всички тези мерки да доведат до спадане на цените за потребителите.От Асоциациата на потребителите с удовлетворение отбелязаха, че благодарение на новите закони всяко семейство ще спести около 1800 евро годишно.

profit.bg