Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 02.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Европейското развитие на България e тема номер 1 на новия президент

Европейското развитие на България бе темата, която се обсъди на първата среща на новия държавен глава Росен Плевнелиев с еврокомисарите Кристалина Георгиева и Йоханес Хаан.Президентът поясни, че на срещата се е говорило и за идеята за стратегия „България 2020“ като част от „Европа 2020″, защото той, освен български президент. е и президент на европейска държава.“Ще работим, за да може нашата програма 2020 да съответства с европейските приоритети“, заяви върховният главнокомандващ.Тема на разговора е било и предстоящото посещение на президента Плевнелиев в Брюксел на 25 и 26 януари. „То е знаково, тъй като първото посещение на президента ще бъде там, където се събира заедно голямото европейско семейство, за да вземе решение“, коментира Плевнелиев.

Той благодари на двамата еврокомисари, затова че са го уважили на тази специална за страната церемония и определи срещата като знакова за европейското развитие на България.“Европа има нужда от усилията на всички нас. България не е толкова малка държава, нашият глас и нашата позиция трябва да се чува. Ще бъдем добри партньори, ще  имаме мнение и ще даваме всичко от себе си“, каза още новият български президент.Еврокомисарят по бедствията и авариите поздрави президента и му пожела успех в реализацията на приоритетите на страната, както и да се справи с предизвикателствата, които ще се изправят срещу него.

Най-важното пожелание на еврокомисаря бе да не посещава никога новия президент в качеството си на комисар за борба с бедствията.“За нас е висока чест, че ние сме при вас в първия ден от вашия мандат. Ние го приемаме като сигнал за европейската принадлежност на България, но още повече за вашата лична вяра в това, че нашето място е в Европа“, заяви Кристалина Георгиева.Тя увери държавния глава, че президентът на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу го очаква в Брюксел и вратите му са отворени за неговите визити.“За мен е чест да бъда първия гост за вашия мандат и напълно споделям вашето виждане за България“, заяви еврокомисарят на регионалното развитие Йоханес Хаан след срещата с президента.

Според Хаан заради отличните си макроикономически показатели България има много силно аргументирано морално право и отговорност да играе много по-активна роля в Европейския съюз. Той заяви още, че държавите, които могат да се похвалят с такива отлични макроикономически показатели в Европа са много малко, затова постижението й трябва да бъде представено и добре познато в чужбина. Новият президент има отличната възможност, позиция и контакти да я популяризира, добави еврокомисарят.“Ако комисар Кристалина Георгиева обеща никога да не идва в България като комисар, който отговаря за природните бедствия, аз от своя страна обещавам да компенсирам това нейно отсъствие в официалното й качество на комисар и да идвам, колкото евъзможно по-често, за да поддържаме своите отлични контакти“, каза още той. Двамата еврокомисари подариха на новия български президент копие на снимка от създаването на Европейската общност през 1951 година. От своя страна Росен Плевнелиев благодари за подаръка и каза, че ще го държи близо до себе си в работния си кабинет.

inews.bg