Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 29.03.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Анализи

Бизнесът приема гъвкавото работно време за чиновниците под условие

Бизнесът няма нищо против въвеждането на гъвкавото работно време за държавните служители, но стига това да не бъде за сметка на качеството и достъпността на услугите.Това коментира за Investor.bg Камен Колев, заместник-председател на Българската стопанска камара по повод предложението на финансовия министър Симеон Дянков държавните и общинските служители сами да определят началния и крайния час на работния си ден.Идеята е чиновниците задължително да бъдат на работното си място между 10 и 16 часа, като останалите два часа ще бъдат отработвани от тях по-рано или по-късно през деня, по преценка на служителя.

Мотивите за предложението на Дянков са, че това ще бъде удобно за служителите, които водят и прибират децата си от детска градина или училище. Също така е добра възможност за избягване на тежкия автомобилен трафик от хората, които живеят далеч от местоработата си.Гъвкавото работно време в държавната администрация е правно регламентирано още от 2007 г., но до момента не са съществували необходимите подзаконови наредби, за да се прилага.Според Камен Колев най-важното условие за бизнеса е фирмите да бъдат обслужвани винаги качествено и своевременно от администрацията. „Когато фирмите се нуждаят от дадена административна услуга в рамките на установения работен ден, тя трябва да бъде посрещана от служителите“, категоричен е експертът от БСК.Той допълни, че бизнесът е за гъвкавото работно време на държавните и общински служби, но новата организация на работните часове да бъде такава, че винаги да има администратор, който да приема заявките на бизнеса.„Важното за фирмите е да не се оголват гишета в рамките на фиксираното работно време. Нека да има взаимозаменяемост, но винаги да има човек, който да приема питанията“, обясни Камен Колев.В този смисъл работните часове на администрация са въпрос на организация, но времето за оказване на услуги (между 9 и 17 часа) трябва да бъде уплътнено.
Въвеждането на гъвкаво работно време за държавните чиновници е поредната промяна в посока към мащабна административна реформа. В края на миналата година беше решено, че заплатите на администрацията ще се изчисляват по нова схема, включваща бонуси за добре свършена работа. В началото на тази година кабинетът прие съкращаването на отпуските на чиновниците и въвеждането на задължителна допълнителна квалификация.На дневен ред сега е обсъждането за плащане на лични осигурителни вноски от страна на административните работници. Предложението ще се коментира от Националния съвет за тристранно сътрудничество на предстоящо заседание.

investor.bg