Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 26.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Интернет с все повече влияние сред медиите в България

Основните информационни източници в България остават телевизиите, пресата и интернет, заяви на пресконференция днес Мирослава Радева, президент на института за социални изследвания и маркетинг MBMD.“Няма никакво съмнение, че живеем във време, в което интернет печели все повече почитатели. Дори само в рамките на шест месеца имаме ръст от 3% в населението, което ползва интернет“, заяви Радева.Според изследването на института интернет се ползва за информиране от 34% от населението (спрямо 33% през юни 2011 г.), вестниците – от 42% спрямо 43% през юни и телевизиите, които запазват 93% от общата аудитория.Изключително активни в мрежата са децата между 14-17 г., но възрастта на ползващите непрекъснато пада.

„Във възрастовата група 14-25 г. интернет е най-популярната медия, като побеждава дори и телевизиите“, заяви Радева.По думите й това поколение ще предаде тези навици на децата си и това ще притисне останалите медийни канали. Почти всички, които ползват интернет, реално го правят всеки ден и практически са непрекъснато онлайн.“Комуникациите през социалните мрежи прилича все повече на виртуално общуване и в резултат намаляват комуникационните умения, младежите са плахи, потиснати и с намаляващ речников актив“, казва Радева.Според изследването най-посещаваните сайтове у нас са: Facebook, Google, abv.bg, Skype, dir.bg, vbox7 и Dnes.bg.

Според Радева медийната среда в страната се характеризира с нарастваща конкурентност и парцелираност, а аудиторията става много по-плаващаРадиото се оформя като фонова медия, а близкото приятелско общуване допълва източниците за информация.Изследването посочва, че телевизиите продължават да са основен източник на информация, като 93% от запитаните ги предпочитат като информационен канал.С образа на семейни телевизии си остават БТВ, Нова телевизия и БНТ. От четвърто място нататък има интерес към профилираните телевизии.Най-много домакинства (55%) получават сигнал на кабелен оператор. Между края на 2009 г. и лятото на 2011 г. е имало стремително увеличение на цифровата телевизия, което засега достига прага на насищане, а ново завладяване на пазарите е почти невъзможно, отчита Радева.Делът на влияние на пресата пък е естествено ограничен от факта, че в страната има нискограмотно население. През лятото е имало сериозно нарастване на четящите хартиено съдържание, но и сега делът на нечетящите спада, но с ниски темпове, като той се връща на нивата от през 2008 г.

dnes.bg