Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 18.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Любопитно

barometar.net представя известните личности на Варна

Виолета Илиева

Лицето на фирма “Беллора” се занимава с дизайн и изрaботкa на мъжки, дамски и детски шапки от филц, коприна, памук и слама за всички сезони. През годините г-жа Илиева е спечелила множество отличия: награда от Международния панаир на занаятите –  “за доказано майсторство”, награда от асоциация “Да съхраним жената” – “за производство на стоки с естетическа стойност”, награда за мода “Арахна”. Удостоена е със “Златна Маска” от Варненския драматичен театър “Стоян Бъчваров”. Дизайнерката има участия в над 300 ревюта в страната и чужбина. В модна къща “Беллора” са правени шапки за царица Йоанна, царица Маргарита, кралица Беатрикс, Камила Паркър и др. Своя колекция от 2008 г. г-жа Илиева  посвети на Варна, вплитайки морски мотиви и символи в шапките си, с идеята да събуди патриотичното чувство към морския град.

Велин Пасков

Журналистът е роден през 1967 г. Възпитаник е на детско-юношеския театрален състав “Златното ключе” на Катя Папазова. Работил е в радио “Канал Ком”, в телевизия МСАТ, където беше водещ на новините. Стана автор и на популярното предаване “Треска за кино”. По-късно предприе неочаквана авантюра в кариерата си и отиде на работа в българската редакция на радио Китай в Пекин. От азиатската страна предаваше за родни телевизии и вестници, а след завръщането си сподели, че не съжалява за престоя си. Беше управител на телевизия МСАТ. Велин е франкофон, киноман и притежава вродена интелигентност, подплътена с ерудиция.

Валентин Плетньов

Роден е през 1962 г. в Свищов. Завършил е “История” във ВТУ “Св.св. Кирил и Методий”. Бил е учител по история, а от 1990 г. е археолог в Регионалния исторически музей. По-късно чрез конкурс е избран за негов директор. Доктор по археология, научен сътрудник I степен, научните му интереси са в областта на средновековната археология. От 3 години проучва средновековна крепост в Евксиновград. Автор е на книгите “Порцелан и майолика от Варна”, “Битовата керамика във Варна 15-18 век”. Наскоро Плетньов обяви, че след 2 години музеите във Варна ще бъдат с нова визия. Те ще бъдат подложени на реставрация и консервация и ще бъдат оборудвани с нови витрини, по програма спечелена от Европейския съюз.

Виолета Тончева

Завършила е “Немска филология” и “Радиожурналистика” в СУ “Св. Климент Охридски”. Получава квалификация в “Deutsche Welle” и BBC.  Работи, като журналист в “Радио Варна”  от 1973 г.,  като отговорен редактор, заместник-главен редактор и PR. Автор и водещ на предаванията “Бизнес Интеграл”, “Студио Култура”, “Автограф”, “Ситуация”, “Акценти”, “Позиция” и др. Преподава във ВСУ “Черноризец Храбър”, автор е на медийни изследвания за Радио Варна, много статии, рецензии и др. Носител на Сребърна значка на Съюза на преводачите, награда за радиопублицистика на Съюза на българските журналисти, награда за арт-критика на къща-музей “Георги Велчев” и др. Виолета е начетен и ерудиран събеседник, който умее да вниква в същността на творчеството на авторите, които превежда и представя. Утвърди се и като PR в областта на културата.

barometar.net