Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 02.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Съветниците oт ПК „Собственост и стопанство“ приеха „Стратегия за управление на общинската собственост 2011 – 2015 г.“

От предварително обявения дневен ред от две точки, днес комисията по собственост в крайна сметка заседава по осем точки. Допълнителните шест преписки бяха внесени към т. „Разни“. При приемането на реда, по който да протече заседанието, съветниците решиха  като първа точка да се разгледа писмото на Съвета на директорите на „Градски транспорт“ ЕАД. В него се казва,че единственото постъпило предложение от банкова институция за преговори за отпускане на кредит е обвързано със следните условия:

1.     Да се предложат залози на Търговските предприятия на „Градски транспорт”ЕАД и „Транстриумф Холдинг”АД

2.     Община Варна да предостави допълнително безусловна общинска гаранция в общ размер покриващ сумата на кредита.

Съгласно искането комисията гласува и прие, като гаранция при обезпечаването на кредита да се заложат, както активи на „Градски транспорт“, така и активи на „Транстриумф Холдинг“. Комисията обаче не удовлетвори втората част от искането, а именно гаранцията пред банката да се обезпечава и от бюджета на общината. Мотивът на съветниците бе, че подобно решение следва да вземе администрацията и не е от компетенциите на ОбС.

Втора точка стана предложението относно приемане на „Стратегия за управление на общинската собственост 2011 – 2015 г.“ Припомняме, че преди време тя бе върната на администрацията за доработка, след като съветниците я разкритикуваха, като непълна и твърде обща. Думата бе дадена на директорката на дирекция „Общинска собственост“ Теодора Трендафилова, която започна да преразказва съдържанието на предлагания текст, като заяви, че той е разработен на базата на анализ за състоянието на общинската собственост. След като изложението й продължи в този дух няколко минути, Трендафилова бе прекъсната от председателя на комисията по собственост Валентина Софрониева /ГЕРБ/.

„Госпожо Трендафилова, този път дадохме доста време на съветниците  да се запознаят със стратегията, а в момента вие им я разказвате. Ако предпочитате, нека да дадем думата, ако има въпроси към вас“, предложи тя.По стратегията се изказаха Димитър Чутурков /БСП/ и Илия Кафалийски /Варна Утре/.Чутурков, който най-остро критикува предишния вариант на стратегията, днес със задоволство отбеляза, че от 18 сега тя е в размер на 40 страници, като включва анализ и на уличната инфраструктура, и на парковете, и на зелените площи в града.“Считам, че в този обем и в тази си задълбоченост стратегията може да бъде внесена на сесия на съвета“, каза той, но добави, че е необходимо да се детайлизират задачите, които се поставят в стратегията и да се направи нобходимото за обвързването им към годишните планове за управление на общинската собственост. Като пример Чутурков посочи планираните нови над 1000 места в детските градини, за които не става ясно кога ще бъдат реализирани, както и конкретно предвижданията за подобряване на жизнената среда в града.

Илия Кафалийски от своя страна настоя да се обърне специално внимание на изгражданието на нови паркоместа в града. Никой обаче не взе отношение по думите му.Преди думата да вземе отново Трендафилова, се изказа Славчо Славов /ГЕРБ/. В качеството си на председател на комисията по образование той разясни на Чутурков, че тази година общината има готови проекти и разработки за нови 500 места в детските градини. „Останалите 650 места остава да се реализират през 2013 и 2014 г., така че виждате, че има конкретика“, заяви той.Трендафилова посочи, че вече е обявена концесията за районния парк и стадиона във Владиславово и конкурсът трябва да се проведе на 07 март. „Очакваме една инвестиция от 13 млн.лв., която значително ще подобри жизнената среда и ще е една крачка към реализиране на стратегията“, каза тя. След като повече въпроси не постъпиха стратегията бе гласувана и приета.

По трета точка комисията гласува исканото от управителя на „Обреди“ ЕООС Любчо Любчев разрешение да обяви за продажба два трактора с ремаркета, собственост на дружеството, след направена оценка от лицензиран оценител.

Четвърта точка отново бе гласувана и приета безпроблемно.От приложената към дневния ред преписка става ясно, че след разговори с Министерството на отбраната е взето решние в музеен експонат да се превърне подводница „Слава“, а не подводница „Надежда“, както се чу преди две години. Мотив за това е по-доброто състояние на „Слава“, която към средата на 2009 г. все още е била част от бойния състав. След като през ноември 2011 г. тя е снета от Въоръжените сили общината е постигнала договорка подводница „Надежда“ да бъде снета от отчет от дирекция „Култура и духовно развитие“ и върната на Министерството на отбраната. Комисията взе решение да се възложи на кмета на обшината да предприеме необходимите процедури за безвъзмездно придобиване на подводница „Слава“ и да осъществи по-нататъшни действия за превръщането й в музеен експонат.

След като предложението бе прието Валентина Софрониева попита: „Къде е г-н Гуцанов? Няма го. Той би трябвало да се радва на това предложение, тъй като то бе инициирано преди години от него.“По пета точка комисията състави нова работна група с цел придобиване на собственост от община Варна в близост до съществуващите гробищни паркове, находящи се на територията на общинатаТова се налага, поради изчерпване на капацитета на гробището в с. Тополи, стана ясно от думите на Софрониева. Като председател на комисията тя посочи, че е задължена да  участва в работната група и предложи още Добромир Джиков /“Либерали“/, тъй като „познава този район“.

Третият представител на комисията в работната група стана Меглен Тодоров /ПП „Атака“/.Като шеста точка бе внесено предложение от „Дезинфекционна станция – Варна“ ЕООД относно създаване на консорциум под формата на дружество с ограничена отговорност с „Дезинфекционна станция – Бургас“ ЕООД във връзка със създаване на възможност дружеството да  участва в конкурса за избор на изпълнител на обявена поръчка „Пролетна, есенна и аварийна дезинфекция, дезинсекция и дератизация на Община Варна“.

При представянето на предложението, Софрониева коментира, че според управата на дружеството в тази си форма то не може да участва в обявените обществени поръчки и затова се намира в тежко финансово състояние. Първоначално съветниците заявиха, че не биха искали да гласуват подобно искане без присъствието на управителя на дружеството. В последствие обаче настроенията се наклониха в негова полза, след като стана ясно, че така биха блокирали участието му в обявената вече обществена поръчка. Така в крайна сметка искането бе гласувано и прието.

Като предпоследна точка комисията гласува да се оправомощи кметът на общината да предприеме съответните действия по изземване на имота на училище „Малкия принц“ в кв. „Чайка“, където в последствие да бъде открита нова общинска детска градина. Припомняме, че случаят с частното училище „Малкия принц“ витае нерешен в публичното пространство от години, след като стана ясно, че сградата му, общинска собственост, се полза без правно основание.

Николай Недков /Синята коалиция/ попита в тази връзка защо не е изпълнено старото решение на ОбС да се проведе конкурс за възмездно отдаване на сградата. „Към датата на вземане на решението не са били взети в предвид действията на ползвателя на сградата по пристрояването й. В последствие стана ясно, че те са незаконни и няма как да бъдат узаконени. Веднъж е издадена заповед за изземване на имота, но ползвателят не пожела да я изпълни, затова предприехме съдебни дела“, посочи Теодора Трендафилова.

Иван Великов, директор на Дирекция „Правно-норамтивно обслужване“ посочи от своя страна, че са били проведени преговори с едноличния търговец и имат обещанието му, че ще напусне сградата веднага след приключване на учебната година до 31 юли тази година.

Пред Vlastta.com Великов призна, че общината е изгубила делото срещу ползвателя. „На първа инстанция заповедта на кмета бе потвърдена, но след това ВАС я отмени. Защо, трудно ми е да коментирам и по-добре да не го правя. Затова сега ще бъде издадена нова заповед, след като мине решението на ОбС“, коментира той.

Последно днес бе гласувано предложение за насрочване на нови конкурси за избор на управители на общинските ДКЦ-та , Дентален център Варна, Очна болница, Медицинския център за спортна медицина и Центърът за психично здраве.То бе мотивирано с изтичането на договорите на назначените след конкурс управители към 14 май тази година. В тази връзка Лидия Маринова /ГЕРБ/ посочи, че предложението се внася по-рано предвид на дългите процедури, а и защото все още не са гледани отчетите на дружествата за миналата година и не са ясни постигнатите резултати.

vlastta.com