Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 26.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Европа

В борбата за оцеляване се включва и Португалия

В паниката около дълговата криза, наред с Гърция се включи и Португалия. Според финансовият журналист Матю Лин, именно Португалия ще нанесе смъртоносният политически удар върху Европейският съюз.„Забравете Гърция, Португалия е тази, която ще погуби еврото“, казва той в коментар за MarketWatch.„Гърция е фалирала и нейният фалит вече е отчетен от пазарите. Португалия е в абсолютно същата ситуация, но просто разполага с малко повече време“, допълва журналистът.Вчера лихвите на португалските облигации продължиха да нарастват. Депозитите на регионалните банки в ЕЦБ достигнаха над 480 млрд. евро. Лихвата на 10 г. облигации на Португалия достигна рекордната стойност от 15,14 %, а лихвата на 5 г. облигации се покачи до 19.07%.Еврото записа най-високата си стойност за този месец, спрямо американския долар, покачвайки се до 1.3180/90 долара. Причина за това бяха слуховете, че частните кредитори на Гърция са приели предложението за лихва под 4% на суапираните облигации. Тези слухове обаче не се потвърдиха, което ограничи по-нататъшното поскъпване на единната валута. Така в следобедните часове, към началото на американската сесия, еврото отново бе подложено на натиск.

Според някои анализатори текущите нива при еврото са доста привлекателни за продажба. Независимо от изявлението на Фед за по-нататъшно освобождаване на политиката, което понижи стойността на щатския долар, трейдърите очакват преговорите относно дълга на Гърция и остават предубедени относно стихването на опасенията около кризата в региона“Все още оставаме изключително настроени за продажба на инструмента и всяко покачване до 1.32 е добра възможност за продажба“, заявяват икономисти, добавяйки че очакват двойката да се понижи до 1.17 през тази година и поне един член на еврозоната да я напусне. Според анализатори на Societe Generale, EUR/USD ще формира връх около 1.32, което е привлекателно нива за продажбата на този инструмент.От другата страна на Океана бяха публикувани смесени икономически данни.

Поръчките за стоки с дълготрайна употреба са отчели ръст през и декември. Причината за това са били по-добрите капиталови разходи на бизнес сектора, което предполага, че производството ще остане на добро ниво в условия на забавяща се икономика.Според публикуваните данни, поръчките са се повишили с 3.0% до $214.52 млрд. Участниците на пазара прогнозираха ръст от 2.1%.Данните са били повлияни позитивно от ръста на поръчките на автомобили, машинно оборудване и такова за комуникация, както и от поръчки за черни метали. Месечният доклад за поръчките за стоки с дълготрайна употреба е важен индикатор за фабричния сектор в САЩ. Поръчките отчитат покачване за трети пореден месец, след като нараснаха с 4.3% през ноември и 0.1% през октомври. За цялата година те са се повишили с 10%.

Продажбите на нови домове и техните цени обаче отчетоха спад. Продажбите са спаднали с 2.2% за месец декември, средната цена за ново жилище е спаднала с 12.8% през декември, на годишна база. Анализатори от Dow Jones коментират, че за да се възстанови пазарът на жилища, е необходимо икономиката да създаде повече работни места, а също така и цените на жилища да се стабилизират. Те обаче са на мнение, че цените ще продължават да падат, тъй като вълната от фалити все още не е приключила.Петролът продължава да се колебае около 100 долара за барелФючърсите на американския лек суров петрол със срок на доставка месец март продължават да се търгуват разнопосочно. Черното злато се движеше в границите между 101.30 – 99.10 долара, по време на вчерашната търговия. Движенията се развиваха в тясна корелация се валутната двойка евро/долар. Докато еврото се покачваше петролът го следваше и отбеляза своята най-добра стойност за седмицата към 101.30 долара за барел, но в следобедните часове започна да се понижава, като в крайна сметка приключи деня на нива от 100 долара за барел. В ранните часове на тази сутрин лекият петрол се разменя на цена от 99.50/70 долара за барел, а сорта Брент се котира в нивата около 111 долара за барел.

Цената на суровината не се повлия от заплахите на Иран да спре внезапно износа на петрол за Европейският съюз. Вчера стана ясно, че допълнителен суров петрол от Саудитска Арабия, Ирак и Либия ще компенсира повече от необходимото каквито и да е загуби свързани с ембаргото срещу Иран. Обемите от Ирак ще нараснат значително, Либия вече се възстановява, а Саудитска Арабия ще увеличи производството си. Това внесе известно успокоение на петролните пазари, което се от своя страна оказа негативно влияние върху цената.Златото продължи доброто си възходящо движение и по време на вчерашната търговия. Ценният метал записа своята най-висока стойност от 8 декември насам. Ценният метал се повиши до 1732 долара за унция, като към върна част от печалбите и затвори с печалба от едва 10 долала за унция, към 1718 долара. Тази сутрин жълтият метал се търгува в диапазона 1716/19 долара за унция.

expert.bg