Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 29.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Обстановката в страната остава усложнена

Обстановката в страната остава усложнена към обедните часове. На много места в страната са затруднени достъпът и доставката на хранителни продукти, медикаменти и други стоки от първа необходимост. Много селища са с нарушено електроподаване.По информация на ЧЕЗ без електрозахранване са общо 25 населени места с 8 760 потребители в областите София, Монтана и Видин. По отстраняване на авариите все още работят екипи на дружеството. Работата на екипите на места е затруднена поради заснежените междуселски пътища и паднали дървета от обилния снеговалеж.

По информация на Е.ОН без електрозахранване са 22 селища в областите Русе, Добрич и Варна с 12 000 потребители. За отстраняването на  авариите  работят 70 екипа на  дружеството. EVN съобщава за 195 селища без електрозахранване. Те са в областите Смолян, Стара Загора, Кърджали, Сливен, Бургас, Сливен, Ямбол с общо 35 869 потребители. За отстраняването на авариите работят 98 екипа на дружеството.Аварийните eкипи на всички дружества работят в координация с екипите на ГД „Пожарна безопасност и  защита на населението” по разчистването на пътищата и просеките в районите на авариралите ел. проводи  и населени места. От Гражданска защита в Бургас съобщиха, че е подаден сигнал за бременна жена, имаща нужда от помощ.Жената е в село Снягово, община Руен, а пътят до там в момента е блокиран от снежни преспи. От „Гражданска защита“ веднага за изпратили бронетранспортьор, който ще я извози до болницата в Айтос. По същото време стана ясно, че 23-годишна жена от Дулово е родила момченце в линейката на път за болницата в Силистра.Около 40 души са евакуирани през тази нощ от закъсали автомобили на автомагистрала „Хемус“. Затворен за движение поради снегонавявания е пътят Оброчище – Кичево. Автомагистрала „Хемус“ все още е затворена в района на Варна, в момента се почиства старият път през Девня. Затворен е и пътят Варна-Добрич.

До сутринта на 448 сигнала за произшествия са реагирали служителите на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението”. Продължава да е спряно е движението на тежкотоварни автомобили над 10 тона на територията на цялата страна. Ограничението ще е в сила до подобряване на метеорологичните условия.

През изминалото денонощие звената за ГД „Пожарна безопасност и защита на населението” са реагирали на 448 сигнала за произшествия. От тях – 71 са за пожари и 365 спасителни дейности. 7 нуждаещи се от хемодиализа са транспортирани до медицински заведения.

Структурните звена работят при пълна мобилизация. Седемнайсет бездомни в Бургас са настанени в приют в града. Заради ниските температури и тежките зимни условия, бездомните имат право да пребивават в приюта и през деня, а не само нощем, каквито са изискванията.Изтеглят се аварирали автомобили, премахват са паднали дървета и клони. Най-голямо натоварване имаше в област Русе, където екипите са реагирали на 35 сигнала за бедстващи.В района на гр. Чирпан екипите за спасителни дейности са оказали съдействие на закъсали около 100 леки и няколко тежкотоварни автомобила. В момента обстановката там се нормализира. Затруднен достъп и доставка на хранителни продукти, медикаменти и други стоки от първа необходимост имаше в 15 населени места от област София, като най-тежка беше обстановката в общините Годеч и Своге при снежна покривка от 80-100 см.Обстановката остава усложнена. Обявен е код „червено” на територията на цялата страна на основание на Закона за движение по пътищата.Републиканските пътища са проходими при зимни условия. Пътните настилки са мокри, заснежени, а по високите и усойни места и заледени.

НА АМ ,,Тракия” пътната настилка е заснежена и се почиства, на АМ ,,Хемус” пътната настилка е заснежена и временно се ограничава движението на товарни автомобили в двете посоки с цел почистване. Затворена в участъка Шумен – Варна.Настилката на АМ „Марица“ е обработена, а на „Люлин“ се почиства. Ограничения се въвеждат при преминаването през проходите. Етрополе-Златица, Твърдица-Елена, Троянски проход са затворени за МПС. Върбишки проход е затворен за целия зимен сезон за всички МПС. През Вратник е забранено за движение на товарни МПС над 10 т., от граница В. Търново – гр. Сливен.

Дюлински проход е затворен за товарни МПС. Обходен път има през Варна-Обзор-Слънчев бряг или Ришки проход. За Айтоски проход има забрана за МПС над 20 т. през стоманен мост на р. Казан дере, а за Шипка – забрана за МПС над 10 т.

През проход Република товарните МПС да се движат без ремаркета и полуремаркета, всички останали с вериги, а през Ришки проход товарните МПС да се движат без ремаркета и полуремаркета и с вериги. С вериги трябва да са товарните МПС и през проход Котелски, а през проход Петрохан – път ІІ -81 е забранено преминаването на товарни МПС с тегло над 10 т., а товарни да се движат без ремаркета и полуремаркета.През проходите Превала, Рожен, Предела и Печинско всички МПС да се движат с вериги, а товарните да се движат без ремаркета и полуремаркета.

Над 1200 машини продължават да чистят страната.Пристанище „Варна“ е затворено, поривите на вятъра достигат 14 м/с. Наложена е забрана за движение на кораби, която важи за всички портове и канали. Силният вятър затруднява маневрирането на плавателните съдове. Времето в района на пристанището е облачно, вятърът е от север, северозапад. Вълнението на морето е до 4-5 бала.

По-късно министър Лиляна Павлова съобщи, че една от фирмите, които отговарят за почистването в Пернишка община, не си е вършила коректно работата. Тя е сключила договори и с общината, и за почистване на републиканската пътна мрежа в Пернишка област, като и по двата договора е заявила една и съща техника за почистване като брой.С други думи – и по двата договора почистването на практика се извършва с едни и същи машини, което е некоректно. Проверки на фирмите, които отговарят за снегопочистването, се извършват в цялата страна. Вече дори е установено името на една компания, която е била некоректна.

По отношение на чистенето на снега Лиляна Павлова уточни изрично, че автомагистралите се чистят още по време на снеговалеж, като задължително трябва да има едно платно, по което може да се осъществява движение.Почистването на второкласните и третокласните пътища започва едва когато спре да вали сняг. Десетки училища не отвориха вратите си заради усложнената обстановка в страната. Отменени са учебните занятия в община Варна. За улеснение на родителите с малки деца там детските градини и детските ясли във Варна работят с обичайното работно време.Днешният 27 януари е обявен за неучебен и в Каварна, където заради усложнената метеорологична обстановка няма да работят и детските градини в общината. Затворени са училищата и детските градини и в селата Белгун, Септемврийци и Вранино, както и в детската градина в село Раковски.

Заради лошото време в общините Сливен и Нова Загора също няма да има учебни занятия. Със заповед на кмета на Стара Загора Живко Тодоров днешният ден се обявява за неучебен и неприсъствен ден за всички училища и детски заведения на територията на общината. Подобна е ситуацията в Силистра.Националният институт по метеорологията и хидрология към БАН обяви „оранжев код“ за района на Черноморието. Очаква се за опасно време – обилни снеговалежи, поледици и силни ветрове, в областите Варна, Бургас и Добрич. Прогнозирани са метеорологични явления с голяма интензивност. Възможни са щети и жертви.Под „жълт код“ и с очаквано потенциално опасно време, съпроводено от снеговалеж и вятър, са обавени областите Русе, Силистра, Разград, Шумен, Търговище, Сливен и Ямбол.

inews.bg