Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 22.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Без големи изненади при цените на храните

И през изминалата седмица (18 – 25 януари 2012 г.) не е имало големи изненади в цените на шестте основни хранителни продукта на дребно – захар, олио, брашно, яйца, агнешко и пилешко месо. Това сочат данни на Министерството на земеделието и храните (МЗХ).Най-стабилни са стойностите на яйцата размер М и L, както и на агнешкото месо. Брашното е поевтиняло леко – с една стотинка за килограм. Средните за страната цени на захарта и на олиото са се запазили, при тях има раздвижване по областиЗначителни промени има при пилешкото месо. Средната стойност на замразеното пиле в национален мащаб се е понижила със стотинка за килограм. По области се наблюдават резки изменения – например поевтиняване с 35 стотинки във Варна. Цената на прясното пиле на дребно за страната се е повишила с 2 стотинки за килограм, което също се дължи на някои съществени поскъпвания на регионално ниво.Тенденцията показва, че цените на продуктите в големите търговски вериги (ГТВ) са по-нестабилни в сравнение с тези в другите търговски обекти (ДТО).

Захар

Цените на захарта на национално ниво остават стабилни. Има леко понижение в средната за страната стойност в големите магазини (с една стотинка за килограм), но то не оказва влияние на осреднената цена на продукта на дребно. Тя се е запазила на 2,38 лева за килограм.

Олио

Без промяна остава и средната за страната стойност на олиото на дребно – 2,93 лева за един литър. Отчетено е раздвижване на регионално ниво. След като през периода 11 – 18 януари продуктът поевтиня със 7 стотинки във Враца, в рамките на периода 18 – 25 януари цената му се е повишила със същия темп. Със 7 стотинки за литър е поскъпнала захарта и в Монтана, поевтиняла е с 6 стотинки във Варна.

В малките магазини стойността на продукта се е увеличила с по 10 стотинки за литър в Благоевград и в Кюстендил и с 8 стотинки – в Стара Загора. В Русе и в Търговище тя е спаднала – съответно с 10 и с 8 стотинки за литър.

Брашно

След липсата на промени в последните седмици, изненадващо, но  периода от 18 – 25 януари е регистрирано леко раздвижване в цените на брашното. Средната му цена на дребно за страната е със стотинка по-малко спрямо предходния изследван интервал – 1,04 лева за килограм. Спадът се дължи на поевтиняването на продукта в големите вериги – с 2 стотинки за килограм.

Яйца

През изминалата седмица на яйцата на дребно са останали стабилни и на национално, и на областно ниво. Средно за страната яйцата размер М са се търгували отново за 25 стотинки за брой, а тези с размер L – за 27 стотинки. Изравняват се стойностите на яйцата М в ГТВ и в ДТО. По региони не се наблюдават резки ценови промени.

Агнешко месо

Запазват се стойностите на агнешкото месо за анализирания период 18 – 25 януари. Средно за страната цялото агне се е продавало за 13,19 лева за килограм на дребно. Цената на агнешката плешка отново е била 13,37 лева, а тази на агнешкия бут – 13,60 лева. В нито една от изследваните области не е регистрирана промяна в стойността на продукта.

Пилешко месо

Отново най-голямо раздвижване има сред цените на пилешкото месо. През периода 18 – 25 януари средната за страната стойност на замразеното пиле се е понижила с една стотинка до 4,38 лева за килограм.

По-сериозните промени се наблюдават в големите търговски вериги на дребно – в Добрич е регистриран спад в цената на продукта в размера на 12 стотинки, в Шумен – ръст от 20 стотинки за килограм. Най-съществено обаче е изменението във Варна, където продуктът е поевтинял с цели 35 стотинки.При прясното (охладено) пилешко месо са отчетени още по-резки ценови промени. Средната за страната стойност на дребно се е повишила с 2 стотинки за килограм до 4,99 лева. В ГТВ е регистрирано поскъпване в размера на 10, 12 и 20 стотинки – съответно в Шумен, във Варна и в Добрич.

inews.bg