Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 28.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Светът

Виена e „най-умният“ град в света

Първата по рода си световна класация на градовете според нивото на иновациите, технологиите и устойчивото развитие т.нар. „Smart Cities“ („Умни градове“) постави Виена на първо място пред Торонто и Париж (в десетката следват Ню Йорк, Лондон, Токио, Берлин, Копенхаген, Хонконг и Барселона), съобщиха от Бюро за връзки с Община Виена. Класацията е съставена от американския учен Бойд Коен.

Основава се на официално признати критерии и обединява резултатите от множество научни публикации и проучвания. Първото място на Виена утвърждава позициите на града като пионер по въпросите на градското развитие. Понятието „Умни градове“ се използва за градове, чиито ресурси се използват интелигентно и ефективно и които прилагат иновативни технологии за спестяване на разходи и енергия, за обогатяване на предлаганите услуги и за повишаване на качеството на живот.

Икономиките с малко вредни емисии намаляват въздействието върху околната среда. Според специалистите по климата развитието на градовете в посока „умни“ е бързо развиващ се пазар и могат да се очакват значителни инвестиции в развитието на „умни“ градски технологии. Самият автор на студията също бил изненадан, че Виена се класира на първото място.

Като причина за успеха Коен посочва факта, че австрийската столица е единственият град, който се появява в първата десетка на различни, свързани с темата, изследвания: 5-то място за иновативен град, 4-то място за зелен град, първо място по качество на живот и 8-мо място за дигитално управление. Освен това Виена набелязва конкретни цели по пътя към „умен град“ и координира постигането им: в рамките на проекта „smart city Wien“ общината работи съвместно с икономиката и науката, за да заеме водеща роля в развитието на бъдещите общоевропейски стратегии.В рамките на проекта се разработват „План за действие 2012-2015“, „Умна енергийна визия 2050“ и „Пътна карта 2020“.

actualno.com