Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 19.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Светски новини

Димитър Бербатов става на 31

Голямата звезда на българския футбол Димитър Бербатов днес празнува рожден ден. Нападателят на Манчестър Юнайтед навършва 31 години. Митко се ражда на 30 януари 1981 година в Благоевград в семейството на Маргарита и Иван Бербатови.Играчът започва професионалната си кариера в ЦСКА, след като през месец март 1998 година, на 17 години, преминава в школата на столичния гранд от Пирин (Благоевград), като „армейците“ плащат за нападателя с няколко чифта футболни обувки и няколко топки. През пролетта на 1999 година той подписва професионален договор с клуба и вече става част от мъжкия тим на ЦСКА, в който прави дебюта си на трети март при загубата с 2:3 срещу Левски. Първият гол на благоевградчанина в официален мач за ЦСКА пада само четири дни по-късно – при победата с 2:1 срещу Миньор (Перник) за Купата на България.През месец юли 2000 година Бербатов подписва предварителен договор с германския Байер (Леверкузен), който влиза в сила от 1 януари 2001 година, като трансферната сума е пет милиона германски марки. Под ръководството на треньора Берти Фогтс българинът дебютира с екипа на „аспирините“ в Бундеслигата, когато записва 15 минути срещу Щутгарт. Първият му гол в официален мач на Байер пада през следващия сезон – 2001/2002, в мач срещу Борусия (Дортмунд).

Този сезон остава в историята на Байер, воден от Клаус Топмьолер, със спечелените три втори места – в Бундеслигата, както и загубените финали в турнира за Купата на Германия и в Шампионската лига.Следва слаб сезон, в който Байер едва се спасява от изпадане, а Бербатов вкарва шест гола. През сезон 2003/2004 българинът реализира 19 гола във всички надпревари, а в следващите две години подобрява постиженията си – съответно 26 и 24 гола във всички турнири.През пролетта на 2006 година Бербатов преминава в английския Тотнъм за сумата от 15 700 000 евро. Бербатов дебютира за Тотнъм още в първия кръг на Висшата лига срещу Болтън, а във втория вкарва и първия си гол в официален мач за „шпорите“ – при победата с 2:0 срещу Шефилд Юнайтед. В първия си сезон в Англия българинът реализира 12 гола в първенството, като добавя още 7 в 8 мача в турнира за Купата на УЕФА, един за Карлинг Къп и три за ФА Къп. През сезон 2007/2008, в който реализира 23 гола във всички надпревари, тимът стига до осминафинал за Купата на УЕФА, а на 24 февруари след победа с 2:1 над Челси и един гол на Бербатов той стига до втория трофей в кариерата си, след като Тотнъм печели Карлинг Къп.

На 31 август 2008 г. Димитър Бербатов преминава от Тотнъм в Манчестър Юнайтед. За правата на българската звезда „червените дяволи” дават 30,75 милиона паунда и нападателя Фрейзър Кембъл под наем на Тотнъм за един сезон. Бербатов подписва четиригодишен договор с новия си клуб.Трансферът на капитана на българския национален отбор е най-големият в историята на българския футбол и най-големият в историята на Манчестър Юнайтед. С трансферната сума, дадена за Бербатов, той влиза в топ 10 на света за най-скъпите играчи.В първия си сезон с екипа на Юнайтед Бербатов печели титлата на Англия. За него това е първа шампионатна титла. Той завършва сезона с 14 гола във всички турнири и 10 асистенции само във Висшата лига, като по този показател дели второто място с Фабрегас, Джерард и Лампард. През същия сезон отборът печели Световното клубно първенство и Карлинг Къп. Вторият сезон Митко вкарва 12 гола, като всичките са във Висшата лига. Манчестър Юнайтед завърша на второ място в първенството, но отново печели Карлинг Къп.

През първите си две години на „Олд Трафорд“ той нееднократно вдига феновете на крака с брилянтни изпълнения. Над всички се открояват асистенцията му срещу Уест Хам, когато със страхотен финт преминава Джеймс Колинс и поднася топката на Кристиано Роналдо, и задната ножица срещу Съндърланд.Българинът завършва сезон 2010/11 като голмайстор на Висшата лига с 20 попадения, като поделя приза с Карлос Тевес от Манчестър Сити, а също така е избран в идеалния отбор на сезона. Манчестър Юнайтед печели титлата, а запомнящи се през този сезон ще останат трите хеттрика на Бербатов – нападателят вкара по три гола срещу Ливърпул и Бирмингам, а срещу Блекбърн отбеляза впечатляващите пет попадения.

За националният отбор на България нападателят получава повиквателна за мъжкия представителен тим, воден от Димитър Димитров-Херо, за контролния мач срещу Гърция през ноември 1999 година, в която Бербатов дебютира, след като влиза като резерва в 66-ата минута. Първия си гол за България той реализира през февруари 2000 година в контролата срещу Чили (2:3), а първото му официално попадение идва в световната квалификация с Дания като гост за 1:1. В квалификациите за световното първенство в Япония и Южна Корея Бербатов отбелязва два гола, но тимът не успява да се класира.Следват нови пет гола в квалификациите за европейското първенство в Португалия, за което възпитаниците на селекционера Пламен Марков се класират като първи тим в групата си. Бербатов е титуляр и в трите мача на „трикольорите“ на шампионата на Стария континент, но не успява да се разпише. В квалификациите за световното първенство в Германия Бербатов записва седем гола, а в тези за европейското в Австрия и Швейцария – 6, но тимът пропуска и двата форума. На сметката си нападателят има 77 мача за България, в които е отбелязал 48 гола. Това го прави най-добър голмайстор в историята на българския национален отбор. На 13 май 2010 година Бербатов обяви официално, че се отказва от участие в  националния тим.

sportal.bg