Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 04.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Съкращават 3000 щата в МВР

Броят на служителите в МВР ще бъде намален с 3000 души. Но това е плавен, осъзнат процес, който се провежда в рамките на вече две години и половина, заяви министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов.„Годишно напускат по нормалните процедури – по собствено желание, поради пенсиониране, около 3000 души. В рамките на последните две години са около 6000 души. При преструктурирането, оптимизацията на работа на съответните звена в МВР доведе до възможността днес да обявим съкращаване на 3000 щатни бройки, с което щатът за реално заети бройки ще бъде 53 440”, поясни Цветанов пред TV7, цитиран от „Фокус“. Той уточни, че са водени разговори със синдикатите.

По думите му със законодателни промени предстои до началото на лятото да бъдат обединени Криминална и Охранителна полиция на централно ниво. „Това, което правим в МВР от началото на мандата, е да изпълняваме предизборната си програма – сливане, изчистване на профила на двете основни звена в сектора за сигурност – ДАНС и МВР, което беше направено в началото на мандата”, добави вътрешният министър. Подробности за съкращенията и другите промени ще бъдат обявени днес в Министерския съвет, където Цветанов ще говори за реформата в МВР в присъствието на финансовия министър Симеон Дянков. „Темата за административната реформа в МВР остана на по-заден план, във връзка с два-три случая напоследък, които показаха, че има слабост в професионалното ръководство на по-ниско ниво“, коментира пред БНР зам.- министърът на вътрешните работи Веселин Вучков по повод гафовете и случаите на полицейско насилие.

Той обаче изтъкна, че в момента в МВР има над 200 хиляди досъдебни производства и че там работят много съвестни и изключително компетентни разследващи полицаи, в недобри материални условия. „Огромна част от тях извършват качествено процесуално-следствени действия, за което доказателство е това, че в България 95% от присъдите са осъдителни“, добави Вучков.

dir.bg