Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 02.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Ще влизаме ли в затвора за свалени филми от интернет?

На 11 януари България и още 20 страни-членки на ЕС подписаха търговско споразумение за борба с фалшифицирането – АКТА (ACTA). Споразумението, което само по себе си цели спазването на авторските права, е подписано от много страни от останалия свят. Запознатите със споразумението са притеснени, че то ограничава правата ни на потребители, че може да бъдем следени и да нямаме никакво лично пространство в глобалната мрежа“С това споразумение доставчиците на интернет ще са задължени да ровят в пощата ни. Ако те не се ровят, ако не следят какво ползваме и сваляме, те ще носят солидарна отговорност с нас за нарушения на авторското право и сродните права – за помагачество и съучастничество“, обясни Константин Павлов. Според него ако теглим филми или музика, попадаме под съдебна отговорност, а сайтът, върху който сме ги публикували, може да бъде спрян или поне санкциониран.

„Увеличават се наказанията, избягват се съдебните процедури, много от правата ни ще бъдат нарушени, ако ви обвинят в нещо, ще трябва вие да доказватe, че не сте виновен“, допълни Павлов. По думите му на границата ще могат да проверяват цялата ни техника, включително телефоните, за да проверят дали нещо не е с защитени авторски права.От МВР заявиха, че подписването на това търговско споразумение, не се променя законодателството в България, така че хората нямат място за притеснения.

Според юриста Емил Георгиев обаче е абсурдно и наивно да се мисли, че промени няма да има. „Напротив, АКТА означава една много сериозна промяна, като на първо място имаме една много широка наказателно правна отговорност, която до този момент липсваше в българското законодателство. Промяната ще е в това, че всеки един, който бъде уличен в такова престъпление го грози опасността да влезе в затвора“, поясни Георгиев. По думите му това споразумение ще влезе в сила в България, след като бъде ратифицирано от парламента. Той посъветва депутатите внимателно да го прочетат преди да го гласуват.

btv.bg