Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 03.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Светски новини

Apple печели патентния спор срещу Samsung

Решителната битка в продължаващия спор между Apple и Samsung вече започна. Обжалването на Samsung за теста за дизайн е било отхвърлено от Апелативния съд. На обикновен език това означава, че и двете версии на Samsung Galaxy Tabs, тоест и онези с променения дизайн, остават забранени за продажба, предаде DPA.Съдът установи, че устройствата на Samsung може да се разглеждат като „експлоатация на репутацията на оригинала“.Сходството между тези две устройства представлявало експлоатация на стойността и репутацията на iPad като пазарен лидер, установи съдът. Решението по мнението на заседателите важи за цяла Европа, тъй като германското дъщерно дружество на Samsung в този съдебен процес се е явявало като представител на компанията от Южна КореяСпоред решението на съда в Дюселдорф конкурентът на iPad няма право да продава устройства в Германия още от лятото. Впоследствие корейците пуснаха там модифицирана версия, която обаче става забранена за продажба със сегашното решение.

За Samsung това е трето поредно поражение. Преди това корейците се провалиха с два иска в районния съд в Манхайм.Apple защити дизайна на своя таблет още през 2004 г., дълго преди появата на iPad.Първоначално Apple подаде през лятото иск срещу модела Galaxy Tab 10.1 и успя да го защити тогава. Дори и малко по-малкият модел Galaxy Tab 8.9 няма да може да се продава. Samsung подаде жалба пред Апелативният съд, за да се отмени решението. В същото време корейците поискаха да заобиколят забраната за продажба с леко променен външен модел – 10.1N.

Съдът в Дюселдорф наложи на 9-и август забрана за Galaxy Tab 10.1 в рамките на Европейския съюз, с изключение на Холандия по искане на Apple. През септември той потвърди решението си за забрана на продажба, но я ограничи на територията на Германия. Apple обвинява Samsung в нарушение на патентни права и нелоялна конкуренция. Samsung е единственият производител на Android таблети, който успява да направи пробив в продажбите на Apple iPad, въпреки че се очаква Amazon да направи същото с нейния Kindle Fire.

investor.bg