Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 20.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Специализираният съд иска да получава статии преди публикацията им

С молба за изпращане на заглавия на статии и евентуални публикации, свързани със Специализирания наказателен съд, преди те да бъдат отпечатани, се обърнаха от ръководството на новия спецсъд, в съобщение, разпространено до медиите.     „Официалната политика на Специализирания наказателен съд не предполага даване на интервюта от съдиите, при постановяване на съдебни актове, както и коментар на същите“, се казва още в съобщението.От съда обясняват още, че всеки един от журналистите може да получи информация за дело, което представлява какъвто и да е интерес за медиите, чрез пресаташето на Специализирания наказателен съд.Тази информация ще бъде съгласувана със съдията, разглеждащ делото, след което, предоставена под формата на дописка за запознаване, уверяват от спецсъда.“С оглед коректност и точност в комуникацията между нас, най-учтиво молим да преустановите използването на названия на Специализирания наказателен съд, които не му принадлежат, например „Антимафия“.

Желаем да ни окажете съдействие относно получаване на обратна връзка за съгласуване точността на подадената от нас информация, изпращайки ни заглавия на статии и евентуални публикации, свързани със Специализирания наказателен съд, преди те да бъдат отпечатани“, гласи още съобщението от Специализирания съд. iNews припомня, че в началото на 2011 г. Народното събрание реши с промени в Наказателно-процесуалния кодекс делата за организираната престъпност да са подсъдни на Специализиран наказателен съд, който е нова институция за българското правосъдие. От 18 октомври новият съд вече си има и сграда.

В началото на октомври пък заместник-председателят на Софийския районен съд Георги Ушев, който до момента беше командирован в Софийския градски съд (СГС), бе избран от Висшия съдебен съвет (ВСС) за председател на Специализирания наказателен съд. Ремонтираната сграда на Специализирания наказателен съд се намира на ул. „Черковна” в София (в бившата сграда на ДАНС).

„Намираме се в една мрачна сграда с мрачно минало и със светло бъдеще“, каза премиерът, който посети в началото на годината сградата на съда. Зад тези думи се крие обстоятелството, че въпросната сграда до лятото на 2010 г. беше „дом“ на Държавната агенция „Национална сигурност“ (ДАНС).При посещението на премиера го придружаваха главният прокурор Борис Велчев, вицепремиерът Цветан Цветанов, министърът на правосъдието Диана Ковачева и председателят на Върховния касационен съд Лазар Груев.

inews.bg