Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 04.03.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Светът

Защо образованието във Финландия е толкова добро?

Откакто въведоха нова система за обучение преди 40 години, училищата във Финалния са винаги на челни места в международните класации.Как го правят? Не знаем, но нека видим някои факти и да се замислим:Финландските деца тръгват на училище на 7 години.Те рядко имат домашни докато не навлязат в тинейджърските си години.В първите им 6 години в училище, те не се оценяват по никакъв начин!Във Финландия има само един задължителен тест, който се взема на 16 годишна възраст.Финландското правителство дава с около 30% по-малко средства за образование на дете от щатското.66% от завършилите гимназия във Финалния продължават образованието си. Това е най-високият процент в Европа.

Разликата между най-силните и най-слабите деца във финландските училища е най-малката в света.Часовете по физика и химия са на групи от най-много 16 ученици, за да могат всички да се извършват опити.93% от финландците завършват гимназия.43% от гимназистите посещават школи или други допълнителни занимания.Учениците в началното училище във Финландия имат общо 75 минути почивка на ден, спрямо 25 минути за тези в САЩ.Учителите прекарват не повече от 4 часа на ден в клас! Те имат и два часа на седмица за „професионално развитие“.Във Финландия има същия брой учители, колкото и в Ню Йорк, но много по-малко ученици – 600 000 спрямо 1 000 000 в Ню Йорк.Училищата се финансират 100% с държавни средства.

Всички учители трябва да имат магистърска степен. За нея има пълна държавна стипендия.Националният учебен план дава само общи насоки за това, което трябва да се учи.Учителите се избират сред 10-те процента студенти с най-висок успех.През 2010 г. за 660 места за стажанти в начално училище бяха подадени 6600 молби.Стартовата заплата за финландски учител е средно 29 000 долара по данни от 2008 година. В САЩ тя е 36 000 долара.Професията учител е уважаван, така както лекар и адвокат.При изследване от 2001 година финландските ученици бяха в челните места в света по физика, химия, четене и математика.

profit.bg