Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 05.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Съкровище за $3 млрд. откриха на дъното на Атлантика

Търсачи на американски съкровища съобщиха, че са открили останките на британски кораб, натоварен с платинени слитъци от СССР, чиято стойност се оценява на три милиарда долара.Корабът, превозващ скъпоценния метал, е бил потопен по време на Втората световна войн от германска подводница, съобщи днес в електронното си издание американският в. „Бостън глоуб“, цитиран от Франс прес.Платината е била предназначена за разплащане на съветското правителство с американските власти за доставки на оръжие по държавна програма, съгласно която САЩ са изпращали на съюзниците боеприпаси, военна техника, продоволствие и стратегически суровини.

Компанията Sub Sea Research, чиято централа се намира в щата Мейн (североизточната част на САЩ), е открила кораба „Ес Ес Порт Никълсън“ на дъното на океана на 50 километра от Провинстаун (Масачузетс), уточнява вестникът.“Порт Никълсън“ се насочвал от Халифакс, в Канада, към Ню Йорк, когато бил потопен от торпедо през 1942 година. Четирима души загинали при потъването му, но 87 успели да се спасят.

Sub Sea Research е открила местонахождението на съкровището през август 2008 година с помощта на подводен робот.Според търсачите на съкровища на борда на потъналия кораб е имало най-малко 30 сандъка с кюлчета платина, чиято цена се повишава силно от началото на века.“Има голяма вероятност на кораба да се намират и близо 10 тона злато и може би няколко промишлени диаманта“, посочва пред американското издание високопоставен служител на Sub Sea Research, пише БТА.

dnes.bg