Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 04.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Цветанов: Хората очакват бързо правораздаване

Превенцията на корупцията понякога прозира в решенията, които се вземат от компетентните органи. Това каза министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов по време на откриването на семинар „Противодействие на корупцията“.Ако тези решения са адекватни и ефективни, ще изиграят основна роля в борбата с организираната престъпност и корупцията, допълни Цветанов.По думите му обществото очаквало от органите на реда и Прокуратурата бързо правораздаване.

„Единственото, което обществото иска от нас, е да отговорим на очакванията му и наказанията да са адекватни на извършените нарушения“, коментира Цветанов.Той даде пример за липсата на бързо правораздаване със случай, с който се е сблъскал преди ден. Става дума за извършено през 1998 г. тежко престъпление, свързано с грабеж и изнасилване на две момичетаРазследването е продължило 4 години, но реално влиза в съдебна зала през 2003 г. В периода 2003-2007 година са проведени 23 заседания, които приключват със становището, че съдът, който трябва да се произнесе, не е компетентен и случаят се прехвърля на друг съд. До ден-днешен няма никаква присъда – нито оправдателна, нито осъдителна, посочи Цветанов.

Той каза още, че лицата, участвали в това престъпление, са сериозна престъпна група и едно от тях заради криминалните си деяния отдавна вече е застреляно и убито.“Представете си, какво е усещането за съдебната система – 15 години по-късно да няма никакво произнасяне“, коментира още Цветан Цветанов.Институциите работели ефективно в борбата с организираната престъпност

През последните две години институциите работят ефективно в борбата с организираната престъпност и корупцията. Като добри решения, взети през последните години, Цветанов посочи подписването на Национално споразумение за създаване на специализирано звено за противодействие на корупцията и престъпността между МВР, ДАНС, НАП и Прокуратурата.Освен това вътрешният министър отчете като положителен резултат идеята за специализиран съд и прокуратура, които работят от 1 януари 2012 г.

Основният акцент в борбата срещу корупцията и престъпността щял да бъде продължаването на модела за съвместна работа между институциите и на специализираните звена, увери още министърът. По думите му без съвместната им работа няма как органите да бъдат ефективни и да отговорят на добрите практики и препоръки от Европейската комисия.

Корупцията е генериране на основен финансов ресурс, който впоследствие може да бъде много умело използван както към органите на реда, така и към съда и Прокуратурата, подчерта Цветанов.Той даде още един пример от миналата година, когато Марин Стоянов, част от организирана престъпна група, е източил над 270 хил. евро на територията на Дуисбург в Германия. Стоянов бе заловен и на първа инстанция съдът е решил да остане за постоянно в ареста, докато не бъде екстрадиран в Германия.На втора инстанция обаче Марин Стоянов е пуснат под гаранция от 500 лева. Това води до последвала негативна реакция от Германия, уточни Цветанов. Според него подобни практики петнят страната ни.

inews.bg