Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 04.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Три жертви на наводненията в Бисер

Мъж на възраст над 60 години е загинал при наводнението в харманлийското село Бисер, съобщи за Dnes.bg кметицата на селото Златка Вълкова. По-късно бяха открити телата на двама мъже на около 80 и 90 години, които се издирваха. За тях се предполага, че са спели, докато имотите им потъвали във вода. Все пак за разлика от сутринта, когато първите етажи на къщите в село Бисер бяха под вода заради скъсана стена на язовира в село Иваново, сега водата е около половин метър.Язовир „Иваново” е собственост на общината, но се намира на територията на военен полигон и в последните 10 години поддръжката му е занемарена.

Над 50 души са вече евакуираните от село Бисер, съобщиха от  МВР. Създадена е организация спасените да се настаняват в Харманли.  В момента се осигуряват и съответните общински помещения, в които да бъдат настанени, помещенията да бъдат отоплени, да им се предоставят дрехи при необходимост. Над 10 човека от пострадалите в село Бисер са настанени в МБАЛ – Хараманли с измръзвания. От болницата призовават хората да помогнат с одеяла и топли дрехи.С помощта на военен хеликоптер са спасени двама души в района на хасковското село Стойково. Те бяха блокирани в затънал във водата лек автомобил.Междувременно обаче се е скъсала друга язовирна стена – тази на водоема в село Елена. Така харманлийското село е заплашено от втора приливна вълна, коментира още кметицата на село Бисер Златка ВълковаМного тежка е метеорологичната обстановка в района, съобщи пред БТА командирът на авиобазата бригаден генерал Златко Златев, който в момента е на единия от вертолетите, извършващи разузнавателни полети над селото.

Той каза, че в района има гъста мъгла и видимостта е силно намалена. Вече два вертолета са излетели от авиобаза „Крумово“ с готовност за спасяване на бедстващи хора в село Бисер.

Първоначално машините правят разузнавателни полети. При нужда от авиабазата има готовност да излетят още два вертолета.Със заповед на премиера Бойко Борисов е задействан Националният план за защита при бедствия в частта „наводнения”.Сформиран е Национален щаб под ръководството на вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов. На директорите на областните дирекции на МВР и звената „Пожарна безопасност и защита на населението” е разпоредено да предприемат всички необходими мерки във връзка с усложнената обстановка и обилните валежи на територията на страната.Областните управители са уведомени да организират контрола на състоянието на язовирите и непрекъснато наблюдение с цел максимално изпускане на водните запаси, за да се осигури свободен обем за поемане на притока. Изпратени са разпореждания до областните управители на Смолян, Стара Загора, Кърджали за обявяване на бедствено положение.Свиленград също е обявено бедствено положение. Река Марица е заляла част от крайбрежието на града.Заради бедствената обстановка в няколко области, премиерът е наредил на Цветан Цветанов, Лиляна Павлова, Мирослав Найденов и Нона Караджова да му докладват на всеки 30 минути за моментаната обстановка в страната.

dnes.bg