Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 14.07.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Европа

Песимизъм сред европейските потребители

Потребителите в повечето европейски страни продължават да се притесняват за икономическата ситуация, което означава, че много от тях ограничават разходите си. Това показва проучване, проведено от нюрнбергския институт за пазарни проучвания GfK през последното тримесечие на 2011 г. Анкетата е обхванала 40 хил. души в 12 страни, които общо представляват почти 80% от населението на ЕС.

Индексът на икономическите очаквания на института се е понижил в почти всички страни. Най-добри са резултатите в Германия (-0,3 пункта), а след нея се нареждат Испания (-3,6 пункта) и България (-25,5 пункта).

В прессъобщението на GfK се посочва, че потребителите в България не вярват българската икономика да може да се дистанцира от случващото се в Европа и затова очакват икономическият растеж да продължи да спада през следващите месеци.Икономическите очаквания в страната в момента са на най-ниското си равнище от май 2009 година, отбелязва институтът.Най-ниски данни за икономическите очаквания са отбелязани в Чехия (-63 пункта), Гърция (-58,6 пункта) и Португалия (-54,7 пункта).

„Новите спасителни пакети, несигурността за това какво ще се случи в Гърция, Италия и Франция и перспективите за по-слабо икономическо развитие през 2012 г. засилват притесненията сред европейските потребители“, посочват от GfK.Германците са най-оптимистично настроени за доходите си, като показателят сред тях достига 34 пункта. Анкетираните германци са насърчени от растящата икономика в страната им, въпреки европейската дългова криза. Испания е на второ място с -8,6 пункта, а Австрия е на трето място с 19,7 пункта.

Гърция е с най-ниските очаквания за доходите ( -65 пункта), следвана от Италия (-60,7 пункта) и Франция (-60,4 пункта). Индексът, измерващ „желанието да се купува“ е достигнал най-висока стойност в Австрия (35,6 пункта), като след нея се нарежда Германия (27,4 пункта), която досега винаги бе на първо място в тази категория от септември 2008 г.Най-малко желание за купуване има във Великобритания (-54,8 пункта), следват Португалия (-44,1 пункта) и Франция (-29,8 пункта).

http://www.manager.bg