Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 05.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Светът

Строителите в Дубай се преориентират към моловете

След три години на падащи цени за жилищата и офисите строителите в Дубай търсят убежище в търговски активи в опит да се възползват от шопинг туризма, който подхранва икономиката, пише Bloomberg.Държавната компания Nakheel PJSC, която миналата година преструктурира дългове за 16,1 млрд. долара, разширява търговския си център „Dragon Mart“ и се опитва да събере средства за ресторанти и магазини на изкуствения си остров „Палм Джумейра“.Собственикът на „Dubai Mall“ – Emaar Properties PJSC, пък разширява дела на търговските си активи за сметка на жилищата.

Моловете и магазините в Дубай станаха по-привлекателни, след като цените на жилищата се сринаха с над 65% от пика си през 2008 г., докато продажбите на дребно растат непрестанно от 2009 г. насам. Строителите обаче ще водят тежка борба за място на пазара защото обемът на новото строителство е минимален, а банките трудно финансират строителни проекти в емирството, било то и на търговски обекти, прогнозират експерти.По предварителни данни на Business Monitor International приходите от търговия на дребно в Обединените арабски емирства са нараснали с 5,3% през миналата година до 113 млрд. дирхама (31 млрд. долара). Вероятно тази цифра ще се повиши до 120 млрд. дирхама през тази година и ще достигне 157 млрд. дирхама до 2015 г. На търговията през миналата година са се падали 30% от БВП на Дубай, твърди икономистът от Standard Chartered Bank Plc Филип Дауба-Пантанас.

Дубай наля 129 млрд. долара, за да се трансформира в туристически и търговски център. Въпреки че много от строителните проекти бяха отменени, атракции като „Бурж Халифа“ и комплекси като „Атлантис“ привличат посетители, които пазаруват стоки, липсващи в по-голямата част от региона.

„Местното население е достатъчно богато, за да може да продължи да купува, а ръстът на туризма през миналата година в Дубай бе много силен“, посочва Дейвид Макадам, ръководител на отдела за търговски имоти в Близкия изток и Северна Африка в Jones Lang LaSalle Inc. По думите му Дубай печели от посетители от Персийския залив, Европа, Китай и Индия, както и от останалата част от арабския свят.

Хотелите в Дубай отчетоха 11% ръст на посетителите за деветте месеца до септември миналата година на годишна база, показват данни на Министерството на търговията и туризма. Революциите в Тунис, Египет и Либия и въоръжените конфликти в Йемен и Сирия ограничават опциите за почивка на туристите в региона.В Дубай има 2,58 млн. кв. м търговски площи в молове според доклад на компанията за недвижими имоти Jones Lang LaSalle. През следващите две години се очаква да бъдат завършени още 173 000 кв. м.

http://www.investor.bg/