Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 23.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Иде лавина от високи битови сметки

Задава се лавина от поскъпване на битовите сметки. Това сочат разчетите на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране /ДКЕВР/, цитирани от „Труд“ на първа страница. Първо, от март ще се увеличи цената на водата, различно в различните градове.Следващото поскъпване е от април – то е за природния газ и сметките за парно и топла вода. Последна ще се увеличи и цената на електроенергията – от юли. Водата ще поскъпне заради новите пречиствателни станции. Газът и парното – заради по-високата цена на руското синьо гориво. При тока причината е, че тецовете трябва да компенсират вредните газове с покупка на въглеродни квоти. Междувременно януарските сметки за парно се оказаха доста по-високи от предварително обявените. Икономическият министър Трайчо Трайков поиска проверка на топлинните счетоводители.
„Не ми се вярва поскъпването на газа да е над 10 процента, но още е рано. Нека все пак да видим какви са сметките“, уточнява пред „24 часа“ Ангел Семерджиев, председател на ДКЕВР.“Парното върти номера със стари борчове“ е озаглавено интервюто в „Телеграф“ с Павел Кърлев, изпълнителен секретар на Федерацията на потребителите“. По думите му от данните, които „Топлофикация“ изнесе за януари месец става ясно, че 65 процента от абонатите имат сметки до 150 лв. „Това са хора, които въобще не се отопляват, защото тия 150 лв. е сградната инсталация и горещата вода. Така по техни данни се вижда, че тази услуга вече е нежелана от 65 на сто от потребителите в тези студове. Хората просто не смеят да си пуснат радиаторите, защото сметките са фантастични“, коментира Кърлев.20 катаджии ще изхвърчат вкупом от работа тази седмица заради рушвети от шофьори, анонсира под глава „Монитор“, позовавайки се на Цветанов. Те са разследвани в продължение на 2-3 месеца за различни случаи съвместно от прокуратурата и агенти под прикритие от дирекцията „Вътрешна сигурност“ в МВР.За взетите от шофьори подкупи срещу катаджиите ще бъдат повдигнати и обвинения. До проверките срещу тях се е стигнало след подадени от ужилени водачи сигнали.

Европейската комисия /ЕК/ отправи „ранно предупреждение“ към България, че през 2008-2010 г. заплатите й са нараснали твърде много, и я постави под засилено наблюдение по още три показателя – за баланса по текущата сметка, за прекомерни чуждестранни инвестиции и за фирмената задлъжнялост. Брюксел представи първия си доклад по новата процедура за наблюдение и корекция на макроикономическите дисбаланси в страните от ЕС, информира на първа страница „Сега“. Ако се вярва на доклада, България е шампион в ЕС по нарастване на заплатите, защото са скочили с 27,8 процента за въпросните три години. Базата за сравнение обаче са заплатите през периода 1995-2007 г., когато държавата премина през икономическа катастрофа, хиперинфлация и свеждане на заплатите и пенсиите до символични суми в долари.“Кризата свърши, но никой не вярва“ е водещото заглавие за „24 часа“. От средата на 2010 г. българската икономика бележи постоянен ръст и в момента е само 4 процента под максималните си нива отпреди кризата, обяви вчера председателят на Центъра за икономическо развитие Георги Прохаски. Според него до края на 2012 г. ръстът ще догони този от 2008 г. Дори производителността на труда в момента е по-висока, отколкото преди кризата. Единствено потреблението засега остава на ниски нива. „Ако погледнем числата, кризата е свършила. Личното усещане на хората обаче е, че криза има“, коментира Прохаски. Според него това усещане ще се преодолее в началото на 2013 г. Тогава бизнесът и държавата ще започнат да увеличават заплатите.

http://www.dnes.bg/