Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 18.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Частните училища да се отворят за средната класа, зоват експерти

Частните учебни заведения, ако искат да съществуват и да се развиват, трябва да се отворят за средната класа, коментира за БТА Асен Александров директор на 51-во СОУ и съветник за средното образование на министъра на образованието.Експертът се надява частните училища у нас да станат достъпни и за средната класа. Те трябва да са заинтересовани да намалят таксите си и да отворят по-широко вратите си за повече ученици, каза Асен Александров. Той заяви, че подкрепя предложението за финансирането и на частните училища, и отбеляза, че това наистина е европейска практика.

Тя е свързана с финансирането на тази част от издръжката на ученик в частно училище, която е за неговото обучение. Сега правим това, което се прави в другите европейски страни, но понеже сме по-бедна държава, нормално е тази идея да се посреща с известни резерви от нашето общество, коментира Александров.Заместник-министърът на образованието, младежта и науката Милена Дамянова при представянето вчера на проекта на Закона за предучилищното и училищното образование съобщи, че от учебната 2013/2014 година се предвижда държавата да осигурява средства за единния разходен стандарт за издръжка на учениците и в частните училища.

Чрез тези средства частните училища ще финансират само дейностите за учебния план, а допълнителните разходи ще продължават да се плащат от родителите на учениците в тези училища, обясни главният секретар на МОМН Красимир Вълчев. По думите му средният стандарт за издръжка на учениците в общинските и в държавните училища сега е около 1 200 лева годишно.Частните училища в България сега са 165, а детските градини, с разрешение и със заповед на министъра на образованието, са около 45.  Броят на учениците в частните училища, които сега са в задължителна училищна възраст, е около 8 000. Около 2 000 са децата в частните детски градини в страната. Сумата от бюджета, която ще е необходима за единния разходен стандарт за учениците от частните училища, е 10-12 милиона лева.

От парите за стандарта, нито лев няма да влезе в общата каса, а ще бъдат по специална сметка, обещава председателят на Българската асоциация на частните училища /БАЧУ/ Милка Славчева.Тези пари ще подлежат на стриктен контрол, като на три месеца ще се правят касови отчети, които ще се предават в общините. Славчева прогнозира, че след две-три години, като премине кризата, ще може малко „по-широко да се отворят вратите“ на частните училища и на детските градини.