Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 16.07.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Бургас получава 240 000 лв. от държавата за археологически проучвания

Община Бургас да получи средства в размер на 240 000 лв. за археологически разкопки, консервация и реставрация, реши Министерски съвет. 120 000 лв. от държавния бюджет ще бъдат отпуснати целево на Бургас за започване на археологически проучвания на новооткрития по време на водната стихия преди дни римски град в Сарафово. Тогава бурята ненадейно разкри край почивната военна база в бургаския квартал част от зидове на древна постройка, вероятно от римско време, по които ясно се виждат тръби от изградена древна канализация, както и части от делви и грънци. Малко по-късно в бурното море бе забелязан и масивен обект, наподобяващ каменен саркофаг.

Археолозите предположиха, че в него може да е погребан знатен римски аристократ, вероятно управител на разкритото антично селище и пристанище край Сарафово. По-късно допуснаха, че това може и да е древно корито на каменна чешма. Археолозите обаче са единодушни за едно – това е уникална находка. Монументалната сграда, чиито ъгъл вълните откриха, е изградена от големи каменни блокове, откъдето може да се предположи, че това не е някакво малко селце, а селище от градски тип с големи сгради, канализация и пътища. Осигурените за разкопките средства ще позволят на археолозите да започнат по-скоро работа на терен и да намерят отговор на тези и редица други въпроси.

Средства за реставрация на още два исторически обекта в Бургаски регион са включени в постановлението на Министерски съвет. По 60 000 лв. ще бъдат предоставени за консервация и реставрация на древния град Аква Калиде в района на Бургаските минерални бани и за археологически разкопки на историческия предшественик и символ на Бургас – античната и средновековна крепост и пристанище Порос край квартал Крайморие. Древната крепост Порос, която археолозите определят като изгубения град, дал начало на съвременен Бургас, е включена и в разработвания от Община Бургас туристически маршрут по проект „Магията на древността и красотата на природата от Бургаския залив до Странджа“ по ОП „Регионално развитие“. Маршрутът включва влажните зони край Бургас и центъра за наблюдение на птици в защитена местност Пода, кейовете за рибари, които ще бъдат изградени около бургаските езера и античната крепост Порос на нос Форос до Крайморие. Новата туристическа дестинация представлява част от цялостен туристически пакет, в който още влиза и посещение на друга част от бургаското културно наследство – Катедралата „Св. Кирил и Методий“, музейните експозиции, Морската градина, Мостика и разходка с лодка до остров „Св. Анастасия“. Целта на новата туристическа програма е да разкрие красотата и богатстата на природните и исторически забележителности в региона, предоставяйки на туристите и жителите на Бургаския край възможност за пълноценна рекреация иактивен отдих.

http://www.dnesplus.bg