Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 26.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Дарението на ГЕРБ от 1 млн. лева за бедстващите е законно

Политическите партии могат да правят разходи за дарения, твърди в отговор на питане от страна на ГЕРБ председателят на сметната палата Валери Димитров.На 13 февруари заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов е изпратил писмо до Сметната палата с въпрос позволено ли е на политическа партия да направи дарение за сметка на предоставената държавна субсидия.След наводненията в Хасково и Свиленград управляващите решиха да дарят 1 млн. лв. от субсидията си за пострадалите райони.В отговор на това решение лидерът на ДСБ Иван Костов цитира чл. 29 от Закона за политическите партии, който забранява парите да се изразходват за друго освен за партийна дейност.Още тогава от ГЕРБ обясниха, че Изпълнителната комисия на партията ще мисли законен вариант как парите да бъдат дарени.

След писмото на председателя на Сметната палата вече не съществуват пречки това да стане. В отговора си до Цветан Цветанов Димитров обяснява, че такива дарения могат да се предоставят на организации с нестопанска цел, учредени в обществена полза, като се спазват ограниченията за конфликт на интереси.“Такива дарения могат да се правят и на други лица с цел лечение или подпомагане на пострадалите при бедствия. Тук става въпрос за лица, нуждаещи се от грижа. Несъмнено това са хипотези, когато безвъзмездното разходване на партийни средства е напълно юридически легитимно според Закона за политическите партии и допълващия го Закон за юридическите лица с нестопанска цел“, завършва писмото си Валери Димитров.“Силно се надавам, че след това писмо ще започнат и други партии да постъпват така, както и ние, тъй като над тях няма да виси Дамоклевия меч на законността“, коментира в кулоарите на парламента Димитър Главчев, който е зам.-председател на ПГ на  ГЕРБ  и е член на Контролната комисия на партията.“Неуместно и неморално е да се обвинява ГЕРБ в евтин популизъм. От както съществува партията, а преди това и сдружение ГЕРБ, сме помагали, включително и на ваш колега и негово дете. Всяка година партията дарява в различни каузи и инициативи. Затова смятам, че е неуместно да се обвиняваме в популизъм“, коментира и друг член на Контролната комисия на управляващите – депутатът Александър Ненков.

В отговор на журналистически въпрос от ГЕРБ обясниха, че снощи са внесли в деловодството на парламента предложение за замразяване на заплатите на депутатите през 2012-та година на нивото от 2009-та година. Подобно решение депутатите взеха за миналата година.Решението засега е само добро намерение, преди да бъде обсъдено и гласувано от всички депутати в залата.Тъй като от началото на тази година то все още не е одобрено – януарските заплати на депутатите бяха индексирани, т.е. увеличени. Базата, върху която се определя заплатата на депутат е, като се вземат три месечни средни работни заплати за страната.“Неуместно е народните представители да увеличават заплатите си на фона на продължаващата криза“, коментира Главчев.Попитан обаче какво ще прави с добавките, които е получил към заплатата си за януари, той отговори че ще ги дари на пострадалите от с. Бисер.На въпрос дали би посъветвал и депутатите от останалите парламентарни групи да постъпят по този начин и да се откажат от надбавките си за януари, Димитър Главчев отговори, че всеки има правото да даде своя принос, но депутатите на ГЕРБ не може да са съдници и да казват на останалите си колеги в парламента как да постъпят.

http://www.dnes.bg