Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 19.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Сергей Игнатов: Не плащаме на частните училища, а за децата

Частните училища няма да получават пари от държавата, но българските деца, независимо къде учат – в общинско, държавно или частно училище, ще получават пари за своето образование.Това коментира министърът на образованието Сергей Игнатов в ефира на Нова телевизия.Не става въпрос за промени, а за изцяло нов Закон за предучилищното и средното образование, допълни още той. Според текста образованието ще бъде финансирано от четири стълба.Децата, които посещават частни училища, ще получават финансиране за образование.Това означава, че за задължителните предмети, залегнали в учебния план, само те ще бъдат финансирани.

Министър Игнатов коментира, че финансирането на образованието във всички училища произтича от конституционното задължение да се грижим за децата до 16-годишна възраст.За децата, които учат в частни училища, годишно ще се плащат около 10 млн. лева или 1/4 от издръжката на останалите деца. В частните училища в страната учат 8-10 хил. деца, допълни образователният министър.Това не е делегиран бюджет, а сумата ще осигури само финансирането на задължителните предмети в учебния план, допълни още той.

Естествено таксите в частните училища ще паднат, прогнозира още Сергей Игнатов и така те ще могат да бъдат по-достъпни.Министър Игнатов отхвърли обвиненията в лобизъм с промяната частните училища да получават финансиране на държавата. Той обясни, че това се прави в изпълнение на конституционните задължения от една страна, а от друга – по-достъпни частни училища.Тези пари обаче не са сигурен доход за собствениците на тези учебни заведения – те ще трябва да направят всичко възможно да привлекат ученици.

Това е европейска практика, допълни в заключение по темата с финансирането на частните училища.В закона е предвидена още и възможност с двойка да преминава годината. Министърът на образованието коментира, че това е направено с цел да бъде намалено ранното отпадане от училище. Ако детето има високи оценки по другите предмети, защо да повтаря годината за една двойка, коментира Игнатов.

От 2016 година предучилищната подготовка ще започне още на 4-годишна възраст, което също е с цел да бъде намалено ранното отпадане. В детските градини децата ще бъдат подготвени по-добре за училищните занятия.Проблемът в големите градове обаче остава – няма достатъчно места в детските градини, където реално трябва да се провежда предучилищната подготовка. В София например няма места за 9 хил. деца. Новият закон обаче показва, че образованието ще е приоритет и този проблем ще бъде решен, уверен е министърът.

http://inews.bg