Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 26.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Интервю

Валентина Софрониева: Общинските съветници от ГЕРБ Варна работят отговорно и професионално

Председателката на комисията по Собственост и стопанство в Общински съвет Варна е родена в София. Работила е в Община Варна като главен юристконсулт и директор на  правна дирекция. След това е адвокат – довереник на Общински съвет Варна, а на последния местен вот бе избрана за общински съветник от ПП ГЕРБ.  Г-жа Софрониева е член на  Варненската адвокатска колегия. Омъжена, с три деца.

В свое интервю през седмицата народният представител и областен координатор на ПП ГЕРБ – Варна, Павел Димитров каза, че е много доволен от работата на общинските съветници от групата на ГЕРБ в Общинския съвет и специално от председателя й Иван Портних. Какво е Вашето мнение за работата на групата на ГЕРБ?

На първо място искам да благодаря на г-н Павел Димитров  за добрите думи. Считам, че на този етап групата на ПП ГЕРБ в Общинския съвет е много сплотена. Председателите на комисии работят отговорно и професионално, редовно се събираме и обсъждаме проекти за решения за сесиите, изразяват се мнения, които не винаги са еднакви, но стигаме до едиинни решения. На този етап е много ползотворно и сътрудничеството ни с партьорите от дясната коалиция, която сформирахме в Общинския съвет. Г-н Иван Портних като зам.председател на Общинския съвет и като ръководител на групата на ГЕРБ в местния парламент допринася  с действията си за създаването на добра работна атмосфера в групата. Също така доброто ни взаимодействие с другите политически партии много спомага за работата на Общинския съвет.  За себе си бих казала, че имам отлични отношения с партньорите ни, с ръководителите на групи и като цяло с всички представители на политически партии в Общинския Съвет. Нямам проблем в работата си с тях, напротив оказват ми пълно съдействие.

Скоро беше приета стратегията за управление на общинската собственост за периода 2011-2015 г.  Какво е личното ви мнение за нея?

Както е известно отначало стратегията на Община Варна беше върната на администрацията, за да се нанесат някои корекции, които бяха отхвърлени от мнозинството на комисията по Собственост и стопанство. По-късно, преработена и по начина по който беше представена стратегията беше одобрена от мнозинството на Общинския съвет. От администрацията се бяха постарали да я визуализират, да направят графична част, което даде възможност на общинските съветници да вникнат в дълбочина в това, което иска да представи като стратегия Община Варна. За мен е важно, че стратегията отговаря на принципите за законосъобразност, целесъобразност, приоритетност на обществения интерес, състезателност, откритост, плановост и отчетност. Мисля, че тя е балансирана – предвижда се строителството на детски градини, озеленяване, инфраструктурни проекти. Единственото, което бих си пожелала в голямата си част тази заложена стратегия да бъде успешно изпълнена от администрацията и с помощта на Общинския съвет.

По мнение на общински съветници, медии и политически анализатори, вие успешно се справяте с работата си, като председател на комисия Собственост и стопанство. Кои според вас са по-важните решения, които бяха приети до сега от комисията?

Ако действително колегите и медиите преценяват работата ми по този начин, мога да им кажа огромно благодаря за оценката. Надявам се да бъде така, старая се да работя професионално, тъй като моята комисия е много голяма. Тя е от 28 души и това означава много хора с различни мнения и ако наистина има успешни решения, то е благодарение на усилията на всички  членове на политическите партии. Относно по-важните решения, които комисията е взела до този момент на първо място ще спомена решението за безвъзмездно право на ползване  върху имот частна общинска собственост на МБАЛ „Св. Анна“ за 10 години. За мен това е най-важното от взетите решения, тъй като  ще даде възможност на болницата да запази имота и да кандидатства по различни европейски проекти, което за тях е много важно. Други важни решения, които приехме са:  концесиите за изграждане на парк и стадион в кв. „Владиславово”, откриването на процедура за отдаване на концесия за играждане на депо за рециклиране на строителни отпадъци. Едно от решенията, което беше важно е  за Градски транспорт-Варна, във връзка със сделката, по която дружеството работи вече няколко месеца, като става въпрос за залог на активи на предприятието.

Бяхте поканена да присъствате на Виенския бал в София. Какви са вашите впечатления от него?

За мен беше чест да бъда поканена на бала от посланика на Австрия Н. Пр. Герхард Райвегер. Всички знаем, че Виенския бал е с благотворителна цел. За мен беше изключително важно, че събрахме близо 5 000 лв., които отидоха за наводненията в село Бисер, което не беше предвидено към този момент и предвид  обстоятелствата се случи. Участвах активно в тази инициатива, тъй като целта е да се съберат повече средства за бедстващите хора в селото. Атмосферата на бала беше много ведра, бяха представени много бизнесмени и дипломати, като общото между всички е, че са приятели на Австрия. Един от специалните гости беше председателят на комисията за култура и наука в Общинския съвет на Виена г-н Ернст Воллер, с когото се запознахме. Той ще бъде гост на седмицата на австрийската култура във Варна и се надявам да задълбочим нашето приятелство, тъй като съм член на комисията по Култура и духовно развитие в Общинския съвет. Знаете, че Варна ще кандидатства за Европейска столица на културата през 2019 г. и се надявам с помощта на г-н Воллер и на председателката на комисията по Култура и духовно развитие г-жа Даниела Димова да успеем да реализираме тази наша инициатива.

въпросите зададе Иво Югов

barometar.net