Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 06.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Снеготопенето започна, очакват се наводнения

В следващите дни ни очаква интезивно снеготопене, предупреждават от НИМХ към БАН. Според специалистите до седмица в равнинната част на страната, под 600 м, снежната покривка почти навсякъде ще се стопи. Метеоролозите обявиха, че през този период не се очакват значителни валежи, катопревалявания от сняг и дъжд ще има в неделя и сряда.Заради силния вятър, който топи снега по-бързо, се очаква най-големите проблеми да са в Северозападна България. Значително ще се повишат нивата на реките Тимок и Огоста, както и горните течения на Струма и Места.

През следващата седмица температурите ще се повишат до 10 градуса, което ще доведе и до разчупване на ледовете по река Дунав.427 см е нивото на Дунав в силистренския участък на реката, която все още е замръзнала. Специалистите на всеки три часа наблюдават нивото на реката и при достигане на 500 сантиметра започват ежечасни измервания.Въведено е денонощно наблюдение на дунавските диги и вътрешните водоеми в Силистренско със заповед на областния управител Николай Димов. Проверката на десетте потенциално опасни язовири в Силистренско показва, че няма опасност от наводнения. Контролирано се изпускат води от четири от язовирите.

Областният управител на Русе Стефко Бурджиев разпореди от днес специално наблюдение на река Янтра в общините Бяла и Ценово и подаване на всеки шест часа актуална информация за нейното ниво. Критичен е участъка на реката в района на село Долна Студена, предвид получения преди няколко дни сигнал за опасност от  наводнения при активно снеготопене.

Според Бурджиев на този етап няма място за притеснение, но дежурни групи трябва да следят ситуацията.Снеготопенето е причина и за трите лавини, които затвориха пътя Смолян-с.Мугла. След близо седем часа работа, пътят бе разчистен и движението бе възстановено. Опасността от лавини обаче остава. Преминал е пикът на преливането на микроязовирите край село Болярово, Хасковско, съобщи агенция Фокус. комисар Николай Вълчев, директор на Областна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” съобщи, че край село Болярово има 4 – 5 микроязовира, които преливат, но пиковият момент е приключил. В най-ниската част на село Узунджово има наводнени десетина къщи, в чийто дворове се е събрала по десетина сантиметра вода. Все пак най-усложнена е обстановката на територията на област Хасково заради покачването на нивото на реките, посочват от МВР.  Събрани са общинските кризисни щабове на Хасково и Харманли. На входа и изхода на града са поставени наблюдателни постове за следене нивото на река Хасковска.

По данни на МОСВ, нивата на голяма част от реките, на които водосборите са със снежна покривка, ще се повишават. През нощта снеготопенето ще бъде с по-малка интензивност, което ще позволи оттичане на водните количества, увеличени през деня.Прогнозите на специалисти, включително и на Агенцията на ООН за намаляване на риска от бедствия са, че предстоят катастрофални наводнения. Особено ако не се вземат мерки, които да намалят риска.

http://www.dnes.bg