Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 04.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Любопитно

Най-запомнящите се реплики от наградените с „Оскар“ филми през последните 20 години

Определени сцени и фрази от популярните филми стават емблематични за героите и феновете им. В селекция, залагаща на по-неклиширан избор, британският в. „Телеграф“ подрежда най-запомнящите се реплики от заглавията, които спечелиха „Оскар“ за най-добър филм през последните 20 години.Класацията започва с поредицата от безупречно изречени псувни на заекващия крал Джордж VI (в ролята Колинг Фърт) по време на среща с ексцентричния му терапевт (Джефри Ръш), който му помага да преодолее говорните си дефекти в наградената със седем „Оскар“-а миналогодишна историческа драма „Речта на краля“.

Друг скорошен фаворит на академията, военната драма „Войната е опиат“ (2008), присъства с репликата „Всеки има нещо, от което се страхува“. В селекцията е и спечелилият осем от десетте си номинации през 2008 г. „Беднякът-милионер“ на Дани Бойл с „Преди няколко часа ти сервираше чай на местните, а сега си по-богат, отколкото те някога ще бъдат. Какъв играч!“ по време на участието на главния герой в индийската версия на „Кой иска да бъде милионер?“ Смразяващият персонаж на Хавиер Бардем от „Няма място за старите кучета“ (2007) на братя Коен не е особено разговорлив, но една от малкото му реплики присъства в класацията с „Кое е ценното, което си губил на ези-тура?“.

В „От другата страна“ (The Departed) на Мартин Скорсезе героят на Джак Никълсън, влиятелен мафиот, често сякаш се опитва да провери лоялността на едно от протежетата си, всъщност агент под прикритие (Леонардо ди Каприо). Една от напрегнатите сцени в трилъра е, когато персонажът на Никълсън завършва с „Имаш ли нещо да споделиш с мен?“ опасенията си, че сред неговите хора има предател.

В селекцията попада заканата от героя на Ръсел Кроу в „Гладиатор“ на Ридли Скот, когато след поредната битка в Колизеума той обявява: „Моето име е Марк Аврелий Максим, командир на армиите на Севера, генерал на легионите. Баща на убит син, съпруг на убита жена. И аз ще извърша моето отмъщение – в този живот или следващия.“

Друг хитов филм, вдъхновен от исторически събития, „Смело сърце“ на Мел Гибсън, проследяващ легендите около делото на националния герой на Шотландия Уилям Уолъс, е също сред отличените от „Телеграф“. След спечелена битка срещу англичаните Уолъс изпраща враговете с думите „Върнете се в Англия и кажете на всички, че синовете и дъщерите на Шотландия вече не ви принадлежат. Кажете на всички, че Шотландия е свободна!“

В списъка присъстват два филма с Клинт Истууд. В режисирания от него „Момиче за милион долара“ героинята на Хилари Суонк, боксьор аматьор, издигната от треньора си (Истууд) в професионалист, се изправя пред фатални контузии, но казва, че няма да се предаде, след като „съм видяла света, чула съм как хората да пеят моето име… онова глупаво име, което ти ми даде“. А в „Непростимо“ Истууд играе стар наемен убиец, който решава да поеме една последна задача. „Убивал съм жени и деца. Убивам съм всичко, което може да ходи или пълзи. И сега ще убия теб, Били, заради всичко, което причини на Нед“ – казва героят на Истууд – Уил Мъни, на шерифа (Джийн Хекман) на града.

През 1991 г. Антъни Хопкинс заслужено получава „Оскар“ за ролята си на злокобния Ханикбал Лектър в „Мълчанието на агнетата“ (1991), а думите на героя му „Искаше ми се да си говорим по-дълго, но ще вечерям със стар приятел“ му носят първо място в класацията на изданието. Сред другите избрани реплики са „Всяка вечер режа парче от сърцето си, но на сутринта то е отново пълно“ от „Английският пациент“ с Ралф Файнс, „Майка ми винаги казваше, че животът е като кутия с бонбони – никога не знаеш какво има вътре“ от „Форест Гъмп“ с Том Ханкс и „Джени, днес напуснах работа. Казах на шефа ми да ходи на майната си и след това го изнудих за почти 60 хиляди долара. Подай ми аспержите, моля“ от „Американски прелести“ с Кевин Спейси.

dnevnik.bg