Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 18.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Арт

Влюбена в чужденец или различията в културите

Животът в двойка е пълен с предизвикателства и изненади. В него съвсем не липсват приятно страшни сблъсъци на характери, ценностни системи, виждания и начини на живот. Още по-весела става ситуацията, когато един от двамата обитатели на любовното гнездо е чужденец. Смесените връзки са предизвикателство за всяка от страните, а сред наградите най-често са: сватба поне на две места, повече празници, двуезични отрочета, запознаване с нови обичаи и традиции. Освен да ни научи на много неща за друга култура, връзката с чужденец може да ни накара е да преосмислим разбирането за нашата.

Culture shock
Степента на отдалеченост на културите по отношение на обичаи, вярвания, традиции и начин на живот може да бъде различна. Всеки от двойката намира своя начин да разбере и приеме различията, оценявайки ги като натрупване на богат опит. Всички части на възприемането на света се вплитат в чуден букет от разнообразни рецепти, музика, филми, привички и какво ли още не. Като бонус и роднините на двете страни получават по-малко от необичайната комбинация – виждат други начини на живот, озовават се в ситуация, в която разбират силата на езиковата бариера, забавляват се с невиждани досега привички и странни за тях ритуали. Накрая, когато всички имат чувството, че са се изгубили в детайлите на двете култури, се появява и спасителния пояс – универсалната близост в човешките отношения.

Може да сме безделници, важното е да не сме без празници
Само официалните празници в България са близо десет, да не говорим за всички други дни от народния календар. Същото важи и за всяка друга страна, затова връзката с представител на друга култура със сигурност върви и с негласно обещание за един безкраен празник. При добро стечение на обстоятелствата и за повече подаръци.

Безплатни езикови курсове за цялото семейство
Смесените двойки, които познавам, освен чрез езика на любовта, обикновено общуват на общ език, който и двамата знаят, но не им е майчин. Интересно е, когато двама човека изразяват емоции се обясняват на език, съвсем не толкова близък до чувствата им. Тук безусловно важи любим цитат от Съмърсет Моъм: “Умът им кипи от идеи, а могат единствено да кажат например, че чадърът на лелята на градинари е в къщата”Има ситуации, в които единият или другият партньор усвоява езика на половинката. Случва се и нито един от двамата да не се справи с научаването на нов език и да си остане само с няколко заучени фрази, които обикновено повтаря пред гости за забавление. За децата обаче, това което може да се окаже недостатък за родителите, се оказва много голямо предимство. Това е така, защото умовете им са много по-възприемчиви и гъвкави. Мозъкът им има необходимия капацитет да се справи със заучаването на два езика едновременно, без това да го затормози. Има редица изследвания, които дори доказват когнитивните предимствата, които дава многоезичието.

Един от малкото минуси – Носталгия
Когато всички различия бъдат преодолени и партньорите заживеят в хармония с тях, винаги остава да стои въпросът за родното място и всичко свързано с него. Има широко скроени хора, жители на глобалния свят, за които животът в чужда страна не е представлява трудност, а само интерес и нови преживявания. Но има и мъже и жени, които така и не успяват да свикнат с това, че са напуснали собствената си страна и са заживели в друга – без роднините и приятелите си, без любимите им предимства и недостатъци на културата и държавата им. Тогава се появява чувството за носталгия, което в последствие може да повлияе отрицателно на връзката. Погледнато от веселата страна обаче – да не забравяме, че така или иначе сме от различни планети и какво значение има тук някаква си държава. При всички случаи връзката между двама души е свързана с много опознаване, толерантност и различия. При връзката с чужденец тези фактори се усилват, но каквито и да са обстоятелствата, всички те винаги попадат под един знаменател и това е любовта.

Теодора Петкова

http://www.hera.bg