Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 03.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Поевтиняването на лекарствата ще го платят пациентите

„Поевтиняването“ на лекарствата пак ще го платят пациентите“, коментира „Сега“. В началото на скандала с цените на медикаментите у нас имаше, макар и малка надежда, че от войната между две бизнес и медийни групировки може и да изкристализира смислена дискусия за лекарствената политика. Тя обаче бързо умря, а последната реакция на здравно министерство не само не вещае нищо добро, но и говори единствено за паника, безпомощност, некадърност и осигуряване на стабилен корупционен риск.След като от близо година министър Стефан Константинов обяснява, че създадената възможност здравната каса да договаря отстъпки за лекарствата, които плаща, ще доведе до сериозно намаление на цените, най-накрая реалността лъсна – НЗОК е договорила по-ниски цени за 19 от всички 1673 лекарства, които плаща. Министърът пък няма законово право да договаря цени на лекарства, които се плащат от друга институция. Което значи, че той ще се яви пред компаниите в ролята си на политическо лице.Вместо да създаде комисия, която работи и регулира пазара по ясни правила, министър Константинов ще се моли на компаниите да му дават отстъпки за известно време, за да запази поста си. С което ще се превърне в техен длъжник. И което чисто и просто значи, че „отстъпките“ ще ги платим всички ние.Трябва да се изгради механизъм за защита на пациента, смята Д-р Станимир Хасърджиев, председател на Националната пациентска организация. В интервю за „Новинар“ той припомня, че скоро в публичното пространство се заговори, че едва ли не всички компании ще бъдат принудени да си намалят цените на лекарствата с петдесет процента. Това е напълно невъзможно, защото тези компании няма да си рискуват целия европейски пазар заради ситуацията у нас. По-скоро компаниите биха се оттеглили от българския пазар, което ще застраши лечението на хиляди пациенти.Има обаче други механизми, за намаляване на разходите за лекарства. Има добре утвърдени практики за договаряне на допълнителни пакетни отстъпки относно лекарствата на компаниите. Това обикновено се случва и се извършва от здравноосигурителните фондове. Има компании, които директно предлагат цена за пациент, има така наречените схеми за споделяне на риска, тоест здравноосигурителните фондове заплащат само за онази част от пациентите, които са били излекувани. Има много начини това нещо да се прави, без да се отразява пряко на цената на лекарството.

„Менторите си отиват, протежетата остават“, коментира „Труд“. Точно 37 дни бяха достатъчни на Росен Плевнелиев да даде заявка, че не иска да е фикус в политиката. Не е изненадващо, че новоизбраният президент не е доволен от ролята си на фигурант. Изненадващи са по-скоро бързината, с която започна да се еманципира от ментора си, както и с несръчността, с която го прави. След срещата си с ръководството на БСП в понеделник президентът допусна две грешки. Озъби се на мнозинството в парламента, като му каза, че не приема решенията му и не показа особена компетентност.

Да се конфронтираш със собствената си партия е идея, лишена от всякаква логика. Другата грешка на Плевнелиев е, че демонстрира дефицит на конституционна компетентност и разбиране за същността на демокрацията. Като еманация на суверена парламентът стои над всички институции. Един човек със сигурност е бил изнервен от поведението на държавния глава. Неговият патрон, неговата ракета носител в политиката – министър-председателят Бойко Борисов. Той винаги е бил чувствителен на тема „вярност“. Но Борисов така и не разбра,че в българската политическа традиция отношенията ментор-протеже завършват с конфликт.“Президентът замахна с крилото на пеперуда“, е анализът в „24 часа“. Самостоятелната легитимност на президента е естествен конкурент на парламент-правителство. Оттук нататък разграничаването е неизбежен процес. Много хора у нас си представят президента като саксийно цвете. Но реалността е точнообратната. Ролята на президента се оказва изключително динамична. Например през 2005 г. много хора настояваха Георги Първанов да даде третия мандат на друга партия, не на ДПС. Почти сигурно е, че догодина Плевнелиев ще се изправи пред точно

същия избор.

Първо ГЕРБ ще се опита да състави било правителство на малцинството, било в коалиция със сините – и няма да успее. После БСП ще се опита да дойде на власт, вероятно в коалиция с ДПС – и също ще удари греда. И накрая Плевнелиев ще трябва да решава коя е печелившата комбинация. В този миг той ще определи бъдещето на България до 2017 г. В този миг президентът става суверен. Символичните различия между президента, парламента и правителството днес са само махване с крилото на пеперуда, но утре може да предизвикат земетресение.

„Танго на „Дондуков“, коментира „Стандарт“. Според автора първата работа на Росен Плевнелиев ще бъде публично да се еманципира от правителството и да изработи своя политическа линия и стил на поведение. Разбираемо неговата дейност не може да бъде в противоречие с тази на кабинета, но не бива и президентът да се превръща в ехо на управляващата партия. Премиерът Бойко Борисов пък ще има повече полза от честен приятел, с когото да спори. Който му казва истината в очите и дори му слага спирачки, когато вижда, че не е прав. При липсата на реална опозиция на държавния глава ще му се наложи сам понякога да дърпа юздите на управляващите.

„Цветанов е медиен Сандокан“, сравнението е на Емануил Йорданов, бивш вътрешен министър. В интервю за „Труд“ той казва,че в ГЕРБ властва тотална правна неграмотност, те не познават съдебната система, нямат изявени юристи и това им пречи както на законодателната дейност, така и навсякъде в управлението.

Йорданов се притеснява, че дори и ВСС, който не е избран от тях,беше обезличен до неузнаваемост. Шефът на етичната комисия Цони Цонев обяви, че ВСС няма да „влиза във война“ с министъра на вътрешните работи по повод искането на десетки съдии ВСС да ги защити от намесата на Цветан Цветанов в съдебната система и нападките му срещу съда. Когато министър се държи по подобен начин със съда, поведение, което му осигури и статут на подсъдим по наказателно дело за клевета, срещу него би трябвало да застане всеки грамотен юрист. „Поведението на ВСС е неразбираемо. За съжаление следващият ВСС ще бъде избран от ГЕРБ и се опасявам, че ще е по-страшно“, допълва Йорданов.