Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 23.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Любопитно

Богатите са по-склонни да мамят

Хората от висшите социални прослойки са по-склонни да нарушават правилата за движение по пътищата, да крадат бонбони и да излъжат с цел да станат още по-богати, сочат резултатите от изследване в САЩ и Канада, предаде Франс прес.Изследването, извършено от учени от Калифорнийския университет в Бъркли и университета в Торонто, включва 7 теста. Във всеки от тях са участвали стотина души.Един от тестовете показал, че собствениците на автомобили с мощни двигатели са по-склонни да нарушат правилата за движение на кръстовище и по-рядко дават възможност на пешеходци да преминат.

Друг тест, включващ игра със зарове, при която има награда за победителя, разкрил, че хората с по-висок социален статус са по-склонни да излъжат относно получения в играта резултат. При симулирано интервю за работа тези хора се колебаят по-малко дали да излъжат кандидата, когото искат да назначат на работа, пропускайки да му кажат, че предлаганият пост скоро ще бъде закрит.

Когато им дадат пакет с бонбони и им кажат, че лакомствата са предназначени за деца в съседна стая, но могат да си хапнат от тях, богатите хора взимат повече бонбони в сравнение с представителите на други социални прослойки.Личният интерес е по-важна мотивация за елита, а алчността, която нараства с богатството и по-високия социален статус, може да накара някои да се държат зле, отбелязват авторите на изследването. Хората от висшите социални прослойки са по-независими и в резултат са по-малко разтревожени за онова, което другите ще кажат за тях. Богатите се интересуват от резултата и имат по-положителна визия за алчността, а това може да ги направи по-невнимателни относно последствията от действията им за другите. Резултатите от изследването са публикувани в Proceedings of the National Academy of Sciences, отбелязва БТА.

http://www.dnes.bg