Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 16.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Борисов: Една партия ни спира за Шенген

„Това е прецедент в ЕС, който ще им изиграе много, много лоша шега, защото не една държава, една политическа партия всъщност в Европа разиграва целия Европейски съвет. Не Холандия, една партия в Холандия. Това е проблемът.Ние сме изпълнили критериите. И просто е под достойнството ни вече да говорим по тази тема“, обяви премиерът Бойко Борисов пред БНР по повод отлагането на решението за приемането на България и Румъния в Шенген.Министър-председателят посочва, че очаква октомври да бъде определен като срок за отваряне на въздушните и морските граници и отново заяви, че България е изпълнила техническите изисквания за присъединяване към Шенгенското пространство.

Въпреки масирания европейски натиск Холандия остана непреклонна, че София и Букурещ не са направили достатъчно срещу престъпността и корупцията и, че няма да даде подкрепа за Шенген преди юлския доклад на еврокомисията.

Така беше решено въпросът да бъде обсъден отново на първото след него заседание на вътрешните министри през септември.Председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой нарече това напредък и добави, че вече има пътна карта за приемането на България и Румъния.Премиерът Бойко Борисов ще участва и във втория ден от заседанието на Европейския съвет в Брюксел.Тази сутрин е предвидено държавните и правителствените ръководители от ЕС да подпишат фискалния пакт – Договора за стабилност, координация и управление на икономическия и валутния съюз.На този етап от подпис под документа се отказаха единствено Великобритания и Чехия.Участниците в срещата ще разговарят още за положението в Сирия и за събитията година след началото на т.нар. Арабска пролет.

http://www.dnes.bg