Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 28.03.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Европа

Холандия обяви условията си към България за Шенген

Холандия смекчи позицията си за българското членство в Шенген. Този позитивен сигнал прозвуча от обширната пресконференция на холандския посланик у нас Карел ван Кестерен.Холандия поиска два последователно положителни доклада за България по механизма за сътрудничество и контрол, за да ни даде зелена светлина за Шенген.И докато в България като цяло февруарският доклад на Европейската комисия бе оценен от „негативен“ до „най-лошия доклад, който е получила страната ни“ за холандското правителство той е по-скоро положителен.Посланик Ван Кестерен обясни, че Холандия вижда в доклада от февруари, че е налице необратим процес в борбата с организираната престъпност и корупцията. Остава ни само един положителен доклад, поясни посланикът на Холандия, като в Хага очакват летният доклад на Брюксел да бъде положителен. „Това е изцяло в ръцете на България и аз вярвам, че страната ви ще постигне този положителен доклад през лятото“, категоричен е посланик Карел ван Кестерен.

Холандското правителство обаче смята, че все пак въпреки позитивната си оценка за февруарския си доклад България има още какво да постига. Докладът не е отличен, смята посланик Ван Кестерен. Искрено се надявам, че летният доклад ще бъде по-позитивен, допълни той.Холандия очаква в летния доклад за напредъка за България да види ефективно законодателство за конфискация на престъпно имущество, както и неговото ефективно прилагане. Холандия очаква да види и прозрачни процедури при избора на членове на ВСС.Вчера Карел ван Кестерен е разговарял по темата с правосъдния министър Диана Ковачева. Тя го е уверила, че по няколко параметъра Законът за конфискация ще бъде подсилен и той е убеден, че с тези поправки законът ще бъде удовлетворителен.„Не е важно само да имаме идеалния закон, а как след това го прилагаме“, подчерта холандският посланик. Холандия ще следи как прилагаме законодателството в сферата.

Ван Кестерен бе категоричен, че при положителен доклад през лятото Холандия ще оттегли възраженията си за присъединяване на България към Шенген по морски и въздушни граници.Все още обаче не е ясно кога България ще се присъедини към шенгенското пространство със сухопътните си граници. Според посланикът и други държави имат известни възражения за шенгенското ни присъединяване и затова искат първо да се присъединим с морски и въздушни граници, а след това със сухопътни. Само Холандия обаче ни казала „право в очите“ какви са ни проблемите.

Корупцията и лошото функциониране на съдебната система е заплаха за Шенген, категоричен е посланик Карел ван Кестерен.Дипломатът коментира също така, че позицията на страната му за българското членство в Шенген не се дължи само на една партия. Този коментар той направи по повод скандалния сайт на лидера на холандската „Партия на свободата“ Хеерт Вилдерс. Позицията на Холандия се споделя от целия политически спектър, категоричен е Ван Кестенер.По думите му холандците са готови да ни приветстват в Шенген, стига обаче да са сигурни, че системите за контрол работят добре, за да се избегнат негативни примери като Гърция и Италия, където Шенген не функционира добре.Това е партийна инициатива на Вилдерс, каза още посланик Ван Кестрен по повод антиимигрантския сайт. Той поясни, че позицията на неговото правителство е, четрудовата миграция трябва да се управлява така, че да се засилят положителните ефекти и да се намалят негативните от нея. Той посочи за пример на негативен ефект от трудова миграция експлоатация от работодатели на трудови мигранти, а като положителен той отчете факта, че мигранти от Централна и Източна Европа допринасят с милиарди евро за холандската икономика.Той обясни, че Холандия е сред десетте държави, които все ощене са отворили пазара си на труда за българи отчастизаради икономическата криза. „Правителството смята, че в настоящата икономическа криза пазарът на труда в Холандия не е достатъчно подготвен да поеме наплива, който се очаква след отварянето на трудовия пазар за българи и румънци“, подчерта Ван Кестерен.По думите на посланика холандското правителство съжалява, че сайтът на Вилдерс е обидил българи, румънци и поляци.Холандският посланик подчерта силно развитото и добро сътрудничество между България и Холандия в редица области като по думите му между двете държави има здрави връзки в полицейското сътрудничество особено в борбата с трафика на хора, както и изключително добро взаимодействие в сферата на бизнеса и инвестициите, както и в сферата на образованието като посланикът подчерта, че много млади българи учат в Холандия.

http://news.ibox.bg