Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 27.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Плановете за наемане в България се възраждат

Българските работодатели очакват темпът на наемане на служители да започне да се подобрява постепенно през периода април-юни в сравнение с предишното тримесечие, показват резултатите от обзорното изследване на Manpower за заетостта, публикувано днес.Въпреки позитивизма, намеренията остават по-ниски в сравнение с преди една година.От общо 751 работодатели, които са взели участие в проучването, близо един от 5 посочва, че ще наема персонал за периода април-юни.Работодатели от всички пет региона отчитат положителни намерения за наемане на нов персонал през следващото тримесечие.Най-високи за второто тримесечие са очакванията за наемане на работодателите от Бургас, София и Варна. Междувременно,мениджърите в Русе отчитат най-слаби планове за наемане.

Добрата новина е, че за шесто поредно тримесечие, българските работодатели продължават да отчитат намерения за увеличаване на работната си сила през идните месеци. Лошата новина е, че в следствие на повишените критерии и изисквания на компаниите в процеса на подбор, е изключително трудно да се намери подходящия кандидат и много обявени позиции остават незаети поради разминаването в търсени и предлагани умения. В същото време, огромен брой кандидати подават автобиографии за позиции, за които смятат, че са подходящи, коментира Надя Василева, управляващ директор на Manpower за България, Сърбия и Хърватия.

Разбира се, има работодатели, които казват, че ще намаляват персонала в идните месеци, но техният процент се запазва стабилен на ниво от 10% както за предстоящото, така и за предходното тримесечие и миналата година. Това би могло да означава, че бизнес климатът се стабилизира, и че работодателите започват да се чувстват малко по-уверени в перспективите за бъдещето, обяснява експертът.Все пак, въпреки предпазливо оптимистичните планове за наемане сред българските работодатели, очевидно се наблюдава разминаване между търсените и предлаганите умения; кандидатстващите за работа не винаги съумяват да преценят точно дали тяхната квалификация отговаря на изискванията на работодателите, особено когато сами търсят работа, а не чрез HR агенция, допълва Василева.

В опита си да запълни част от тези разминавания, от Министерство на образованието и науката наскоро обявиха проект на стойност 96 млн. евро, целящ да заздрави и синхронизира връзката между учебните програми и действителните знания, които работодателите търсят.Програмата ще предостави на близо 73,000 студенти възможност за близко взаимодействие с компании от България, за да натрупат така необходимите бизнес умения.

Работодатели в 9 от общо 10 сектора отчитат положителни намерения за наемане през следващото тримесечие. Най-силни са очакванията на мениджърите от секторите финанси, застраховане, недвижими имоти и бизнес услуги, както и заетите в ресторантьорския и хотелиерския бизнес, като и двата сектора отчитат най-високия нетен обзор на заетостта от +16%.От друга страна, работодателите в сектора минно дело са с най-песимистични очаквания.Нетният обзор за ресторантьорство и хотелиерство в голяма степен отразява плановете на работодателите за наемане на работна ръка преди началото на летния туристически сезон, като също така има очаквания, че с оглед на тежката зима, зимният туристически сезон ще бъде удължен, коментира Василева.Освен това, нашите клиенти ни казват, че има голямо търсене за IT специалисти и оператори за кол центрове, владеещи 2 европейски езика, основно от страна на мултинационални компании, които обслужват Европа. Същевременно, „изтичането на мозъци” продължава да е голям проблем, въпреки че редица българи се завърнаха в родината в следствие на икономическия спад. Например, недостигът на кадри в сектора на здравеопазването, най-вече лекари, продължава да се усеща все по-осезаемо, тъй като много здравни работници предпочитат да емигрират в Германия и други европейски страни заради много по-високия потенциал при заплащането, отбелязва експертът по наемане на персонал.

Глобалните очаквания остават разнопосочниЗадържащият се темп на наемане преобладава най-вече в Европа, Близкия Изток и Африка (ЕМЕА).Най-силни са намеренията за увеличаване на персонала в Турция, Израел, Румъния и Норвегия, а най-слаби са в Гърция и Испания.Секторът на услугите продължава да бъде водещият в силните прогнози за Бразилия и Индия, докато в Тихоокеанския регион на Азия търсенето в сектора губи част от силата си.Междувременно, в сектора на финансите изгледите за нови работни места отслабват значително в цяла Европа в сравнение с миналата година по същото време, а данните в САЩ разкриват слаб, но стабилен тренд на подобрение.Работодатели в 32 от 41 анкетирани страни и територии отчитат вариращи степени на позитивни нагласи за наемане през следващото тримесечие. В 37 страни и територии се наблюдава относително стабилна или увеличена активност на темпа на наемане в сравнение с първите три месеца на годината.

http://news.expert.bg