Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 24.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Светът

ЕП осъди остро холандския антиимигрантски сайт

Европейският парламент прие днес на сесията си в Страсбург резолюция, която критикува остро разкриването от Партията на свободата в Холандия на сайт, насочен срещу граждани от Централна и Източна Европа, както и липсата на ясна позиция по този повод от страна на властите в Хага.В подкрепа на резолюцията гласуваха 539 депутати, 60 бяха против, а 14 се въздържаха. В документа се отбелязва, че инициативата е насочена особено ясно срещу граждани на Полша, Румъния и България. Отчита се, че сайтът подстрекава към дискриминация и създава разделение сред обществото в Холандия, като не зачита правото на свободно движение в ЕС. Парламентът отбелязва, че правителството в Хага е подписало споразумение с Партията на свободата, благодарение на което си осигурява мнозинство в националния парламент.ЕП допълва, че досега холандското правителство не е осъдило ясно инициативата.Резолюцията отбелязва резултатите от проучване на университета в Ротердам, според което имигрантите от Централна и Източна Европа имат съществен принос за икономиката и пазара на труда в Холандия. Според депутатите напоследък холандските власти са ограничили сериозно усилията си за повече европейска интеграция, което е видно от позицията на правителството по въпроса за разширяването на Шенген и достъпа до пазара на труда в страната.

Според ЕП съществува сериозна опасност от разкриването на подобни сайтове и в други страни от ЕС.Парламентът осъжда остро сайта, който е в противоречие с основните европейски ценности като човешкото достойнство, свободата, равенството, върховенството на закона и правата на човека. Според ЕП инициативата представлява заплаха, която може да разруши основите на Общността, където стоят ценностите на плурализма, недискриминацията, толерантността, справедливостта, солидарността и свободата на движение.

В резолюцията се посочва, че инициативата е дълбоко неправилна и има политически цели. ЕП призовава настойчиво холандския премиер Марк Рюте да осъди от свое собствено име и от името на своето правителство тази „жалка инициатива“.Парламентът призовава Съвета да заклейми официално сайта, тъй като е насочен срещу основните права и подкопава европейските ценности.Холандското правителство е призовано да не подминава политиката на Партията на свободата, която противоречи на европейските принципи. ЕП очаква властите в Холандия да разследват дали сайтът не подстрекава към омраза и дискриминация.Парламентът заявява, че гражданите на страните, присъединили се към ЕС в периода 2004-2007 г., са допринесли положително за развитието на европейската икономика, както и че не са станали причина за сериозни проблеми на трудовия пазар, а напротив – спомогнали са за икономическия растеж.ЕП призовава правителството в Хага да отговори на писмата на Европейската комисия по този въпрос, както и да се съобрази с настоящата резолюция. Парламентът призовава ЕК и Съвета да направят всичко възможно, за да спрат разпространението на прояви на ксенофобия като тази с разкриването на въпросния сайт, посочва БТА.

http://www.dnes.bg/