Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 24.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Светът

Стрелецът от Тулуза иска да умре с „пистолет в ръка“

Стрелецът от Тулуза, заподозрян за убийството на седем души – 3-ма войници, три деца и равин, е заявил пред полицията, че иска да умре „с пистолет в ръка“.Втори ден продължава полицейската акция на френските спецслужби срещу. Засега мъжът не е задържан. Мохамед Мерах, френски гражданин от алжирски произход, отказва да се предаде вече повече от 27 часа. Жилището му във френския град Тулуза е обградено от 300 полицаи.Френският вътрешен министър съобщи, че Мерах е заявил, че е готов да умре „с оръжие в ръка“. Клод Геан каза още, че се надява заподозреният да е още жив.

По време на преговорите с парламентьорите Мерах е заявил, че е поставил Франция на колене и само съжалявал, че не е могъл да изпълни плановете си за повече убийства.Той е казал на преговарящите, че е убил тези хора за отмъщение за две неща – убийствата на палестински деца и участието на френската армия във Афганистан.Междувременно френските елитни части извършиха три експлозии малко преди полунощ. Целта е била да съборят вратата на сградата и да направят дупка в стената след като е станало ясно, че Мера не смята да изпълни обещанието си от по-рано – да се предаде.

След това елитните части са продължили да произвеждат изстрели на всеки час, а на разсъмване е имало две силни експлозии, които са звучали като гранати. Анализатори смятат, че полицията се опитва с тези методи да изтощи стрелеца, за да го залови по-лесно.„Тези действия се извършват за сплашване на стрелеца, който изглежда си е променил мнението и няма да се предаде“, каза говорителят на вътрешното министерство Пиер-Анри Брандет, цитиран от Ройтерс.Полицията държи жителите и репортерите на около 600 метра от сградата.

23-годишният Мерах, който според властите има оръжия в апартамента, включително Узи и автомат Калашников, рани двама офицери вчера. По-рано алжирецът изхвърли през прозореца в замяна на телефон пистолет „Колт 45″, с който са извършени седемте убийства.„Това, което искаме е да го хванем жив, за да получи наказанието си, също така да разберем какви са били мотивите му, както и кои са съучастниците му, ако е имало такива“, каза военният министър на Франция Жерар Лонге, цитиран от TF1.В сряда френският президент Никола Саркози обеща, че справедливост ще има и помоли гражданите да не си отмъщават.Името на стрелцеца е Мохамед Мерах. Той е френски гражданин от алжирски произход, на 23 г. и е от Тулуза. Прекарал е известно време в Афганистан и Пакистан.От прокуратурата съобщиха още, че Мохамед е бил два пъти в Афганистан, където е тренирал във военна база във Вазиристан, а брат му е бил въвлечен в мрежа за изпращане на бойци в Ирак. Заподозреният е свързан и с другите убийства, станали по подобен начин в Тулуза и района. Мъжът е бил засечен, тъй като изпратил имейл на първата си жертва.Личността и местонахождението на заподозрения за 7 убийства били засечени чрез IP адреса от компютъра на брат му.

Именно чрез него субектът определил среща с първата си жертва – 30-годишния сержант от френските десантни части Имад ибн Зиатен. Той бил убит с изстрел в главата, когато дошъл на среща с убиеца, представял се за кандидат-купувач на мотоциклета на военния. Припомняме, един възрастен и три деца бяха застреляни и още двама души бяха сериозно ранени при стрелба до еврейско училище в Тулуза, югозападна Франция в понеделник (19 март). Загиналите са 30-годишен преподавател и двете му деца, както и дъщерята на директора на училището. Тежко ранен беше 17-годишен младеж.В неделя (11 март) и четвъртък (15 март) неизвестно лице разстреля един военен в Тулуза и двама униформени военни в град Монтобан (на 50 км от Тулуза). Всички загинали са по произход от Магреба.
news.bg