Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 18.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Арт

Стоимен Стоилов представя живопис, графика и рисунки във Варна

Големият варненски художник Стоимен Стоилов ще представи пред публиката свои творби в галерия „Графит“ от 28.03. до 17.04. Ето какво споделя продуцентът на изложбата арх.Вили Жечев:  „.Винаги, когато гледам рисунките на Стоимен Стоилов към негови картини или монументални творби, откривам една спонтанност на линията, неочакваност на образите и детайлите, които звучат самостоятелно и вълнуват изключително.Нещо повече, тези рисунки, да ги наречем –ескизи-понякога, дори много често, всъщност са абсолютно завършени и достатъчно ясно и напълно развиват една идея в нейната пластичност и изразителност.Ето защо през всички тези години, в които открих  и продължавам да откривам и да се възхищавам на изкуството на Стоимен, съм търсил неговите ескизи, рисунки, които са в някаква степен предчувствие за една напълно завършена творба. Защото в тези първи линии, образи, знаци е огромната сила на големия творец, на големия рисувач.
Убеден съм, че точно рисунката с линия е изключително сериозен, дълъг и труден творчески процес, който успява да изрази по един вълнуващ начин и композиция, и психология, и философия. И малцина го могат.При Стоимен ме впечатлява тъкмо талантът да съумее с няколко линии-смели, изчистени, нежни, изразителни да предаде върху листа идеите на една цяла завършена картина.В тази връзка си спомням една мисъл на Пикасо: „Рисунката с линия притежава собствена светлина, без да я наподобява.”Настоящата изложба, която носи посланието” От ескиза до завършеното произведение” всъщност показва точно това – майсторството на Стоимен Стоилов на рисувач и се надявам то да бъде оценено от вас-публиката от ценители, колекционери, приятели.

Стоимен Стоилов е роден 1944 във Варна. Завършва Национална художествена академия в София през 1972. Той е един от основателите на Международното биенале на графиката и е част от живота на художествената гилдия в града повече от 40 години, въпреки че след опустошителния пожар в ателието му през 1991 г. се премества да живее във Виена. Има реализирани над 20 самостоятелни изложби и множество участия в международни форуми, сред които Есенния салон в Париж, Арт Експо, Ню Йорк, САЩ; Биенале на графиката, Сао Паоло, Бразилия. Носител е 8 награди, сред които Орден Стара Планина І степен (2010), наградата „Готфрид фон Хердер” за цялостно творчество от Университета на Виена (1991). През 2009 Министерството на културата на Австрия му присъжда титлата „Професор” за принос към изобразителното изкуство на страната. Негови произведения са собственост на държавни и частни колекции в България и по цял свят, като Музей на графичното изкуство Албертина, Виена, НХГ – София, Градска галерия – Варна, Национален музей на изкуството, Богота, Национален фонд на съвременното изкуство, Париж, „Колекция Лудвиг”, Аахен, Музей „Пушкин”, Москва, Конгресната библиотека на САЩ, Вашингтон, университетите „Принстън” и „Йейл”.
barometar.net